Bářiny "Liškoviny". S pohybem v duši

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

S pohybem v duši 

Říká se, že ve zdravém těle bývá většinou také zdravý duch. Že se pod pružnou kůží a hromadou svalů ukrývá také dobře vytrénovaná duše a vlastnosti důležité pro život. Tak se pojďme podívat, co je na tom pravdy…

Vzpomínáte si, není to ostatně tak dávno, jak se v médiích objevila zpráva o napadení naší skvělé tenistky Petry Kvitové? Všichni z toho byli v šoku a nejvíc asi sama Petra. Během jediné chvíle se jí poklidný den změnil v noční můru a celá její sportovní kariéra náhle zaškobrtla. Měla veškerou svou budoucnost doslova ve svých rukách. Zvláště pak v levačce.

Jenže mnohem důležitější, než hojení zranění, bylo hojení hlavy. Víra, že všechno bude dobré, že po tom všem zůstane jen pár jizev. A především pak uvědomění si, že nic z toho, co se stalo, nebude nikdy limitující. Naopak to člověka posune o krok dál, jen je potřeba se na to tak dívat. Jako na šanci být zase o něco silnější než doposud.

A přesně tohle Petra zvládla. Je v životní formě a včera se dokonce poprala o titul tak, jako by se nikdy nic nestalo. A může za to hlavně, a především, její životní styl. Sport. To, že je od útlého věku zvyklá každé ráno vstát a potit se na kurtu, bojovat o každičký míček, nevzdávat se, i když to zrovna třeba nejde. 

A přesně o tomhle pohyb je. Dělá z nás houževnaté osoby, které snesou mnohem víc. Věčné bojovníky, soupeře i parťáky, vítěze i poražené. Sport totiž opravdu není jen o tělesné kondici, fyzičce, pružnosti, kráse, síle, rychlosti. Sport je především o tom, co dělá z nás lidí. Jen málo věci nás totiž dokáže tak dobře připravit do života. Dodat nám trpělivost, morálku, soustředěnost, odolnost, naučit nás prohrávat, cítit bolest a umět ji ocenit, přinášet oběti, umět si zorganizovat čas a také vědět, jak si vyčistit hlavu. 

Člověk, co se odjakživa hýbe, má zkrátka přístup k životu trochu odlišný. Má totiž skutečně, kromě zdravého těla a vytrénovaných plic, také zdravého ducha. A s takovou „výbavou“ se kráčí životem o poznání lépe. 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí