Milan Ruchař: Když se dívám na zimák, vybaví se mi krásné devadesátky

Za kladenské HC válel ve slavné době první poloviny devadesátých let. V současné době si brusle nazuje jen k rekreačnímu hokeji. Milana Ruchaře spíše než na ledě potkáte na tenisových kurtech. Náš rozhovor plný vzpomínek vznikal symbolicky na kurtech v sousedství kladenského zimáku, který je od včerejška zbavený svého plechového obalu.

Když se podíváte na odkrytý zimák, co se vám okamžitě vybaví?
Že je s tou odkrytou konstrukcí krásný. Kdyby to šlo, nechal bych ji přiznanou třeba se skleněnou výplní. A vybaví se mi krásné devadesátky s hodně nadupanou kladenskou sestavou.

Kdy jste do něj vstoupil poprvé jako hokejista?
Ještě mi nebylo pět roků, když mě na zimák táta s mámou přivedli poprvé. Postavil jsem se na brusle a trenér Lidický řekl, ať mi dají výstroj (usmívá se). Vzpomínám si, že první zápas za přípravku jsem odehrál v Kralupech. Hrálo se na velké hřiště a myslím si, že třikrát deset minut.

Až do dospělého věku jste válel za pézetku. Nevadilo vám, že nehrajete za HC, současné Rytíře?
Vůbec mi to nevadilo (směje se). Tehdy oba kluby byly rovnocenné. Navíc my v pézetce hráli o titul a HC bylo hodně za námi. V celorepublikovém finále jsme nestačili na Trenčín. Měli jsme v té době kolem sebe zajímavá jména. Vždyť za pézetku hráli Jágr, Ton, Židlický, Chlad, Franta Kaberle a další.

Které hokejové období v Kladně považujete za své nejhezčí?
Rok 1994 až po semifinále play off. Bohužel, vypadli jsme v něm s Olomoucí, ale na podrobnosti z té série se mě neptejte, nevzpomínám na to rád…

V další sezoně jste opět vypadli v semifinále. Tentokrát se Zlínem. Finále zůstalo opět zakleté…
Zlín se na nás velmi dobře připravil. V play off rozhodují detaily a ty měl víc zmáknuté soupeř.

Nikdy jste nesestoupili. Proč je to nyní s Kladnem nahoru dolů?
Nevidím do toho. Podle mne je asi hrozně těžké sehnat opravdu kvalitní hokejisty, které musíte zaplatit. Doplácíme na blízkost Prahy, kam jdou sponzoři zřejmě raději než na Kladno.

Kdy jste se rozloučil s profesionální kariérou?
Roku 2002 v první lize v dresu Brna.

Co vás živí v současné době?
Jsem obchodní reprezentant jedné farmaceutické společnosti.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí