Milan Schnaubelt: Je to otročina, ale mám ji rád

U PPL jezdí čtvrtým rokem a za volantem zásilkové služby patří Milan Schnaubelt v Kladně k nejznámějším tvářím.

Často prý jezdíte plný až po střechu. Jak máte vyřešenu logistiku nakládání a vykládání zásilek?
Jezdím jen Kladno. V půl páté ráno přijedu na depo, brigádníci vykládají balíky z kamionů a podle příchozích zásilek si srovnávám svou trasu, kterou mám nastálo přidělenou. Nakládám tak do sedmi či do půl osmé ráno. Začínám v Trojanově ulici, pak jedu kolem Unhošťstké nahoru, k pekárnám za Legem, zpátky k nádraží, na Výhybku, udělám Kročehlavy kolem Sítné, odtud pokračuji pod GDM, projedu ulice 5. května, Milady Horákové do starých Kročehlav, kde se zhruba kruh uzavírá.

Stalo se vám, že jste se spletl a musel jste vyložit zásilky na chodník, než jste se dostal k té pravé?
Samozřejmě (směje se). V začátcích jsem si trasu složil jinak, než jsem měl… Než jsem si ji srovnal, jezdil jsem asi do osmi do večera.

Při rutinně naskládaných zásilkách jezdíte mnohem méně hodin?
Kolem druhé hodiny odpoledne jsem zpravidla hotov. Když se objeví nečekaný problém, třeba píchlá pneumatika, tak jezdím o to déle, o co problém řeším. Občas se stane, že balíky jsou tak veliké, že se za směnu na depu otočíme ještě jednou.

Co všechno kromě rezervních pneumatik s sebou vozíte, aby vás nezaskočil nějaký další provozní problém?
Musím to zaklepat, nic víc vozit nepotřebuji. Gumy ten provoz odnášejí nejvíc. Jezdím pod centrálním dopravcem a ten se nám o auta dobře stará.

Zažil jste někdy den, kdy nebylo téměř co rozvážet?
Před covidem jsem si stihl dát kafe… Teď jsem rád, že si stihnu kousnout do bagety. Kolikrát si říkám, jak dlouho se to dá vydržet. A odpovím si, že jsem spokojený, že mám slušnou práci. Budu mluvit za sebe, vydělám více peněz než před nástupem pandemie.

Čas na kávu v práci se vrací nyní, když se otevírají maloobchody?
Nemusí to tak být. Vnímám, že si lidi zvykli nakupovat přes internet. Nebude toho tolik, ale bude toho pořád víc, než před covidem.

Jsou zákazníci v covidové době tolerantní, příjemní?
Jako asi v každé době. Jsou příjemní i teď, stejně, jako jsou nepříjemní, což někteří byli i před covidem. Už mi po autě hodili kelímek s kafem nebo mi do něj kopali. Takových je naštěstí méně. Ostatní snad opravdu chápou, že jsme taky jenom lidi.

Proč jste si vybral právě takové zaměstnání?
Řídit auta mě baví. Je to sice otročina, ale mám to rád. Jezdím od pondělí do pátku, víkendy jsou volné. Zvykl jsem si, že jsem pánem svého času a to bych za nic jiného v práci nevyměnil.

Jan Murárik


 


Počasí Kladno

Předpověď počasí