Trenér Lidický: Jestli u áčka zůstanu, začnu co nejdřív s přípravou na novou sezonu

Z jeho hlasu je cítit smutek, rozčarování i únava z vypětí, které v posledních dvou týdnech prožil. Před necelým rokem převzal první tým Rytířů a s nadšením ho připravoval na nejdůležitější okamžik sezony, na play off. Práce bezmála deseti měsíců byla v mžiku pryč… Trenér Jindřich Lidický se nečekaně ocitnul na brzké dovolené.

Co dál?
Nevím. Je podivné prázdno. Sezonu jsme s Davidem Čermákem (asistent a sportovní manažer klubu, pozn. red.) ukončili, tým rozpustili a nic nového nevíme. Určitě by se mělo začít budovat nové a hlavně mentálně silnější mužstvo. Ale jestli se to dál bude týkat mě s Davidem, to opravdu netuším. Rád bych to ale věděl co nejdřív, abych se mohl začít připravovat na další sezonu buď tady, nebo jinde.

Vyřazení od Ústí stále jen těžko vstřebáváte?
(po chvíli) Určitě. Zatím jo…

Ukázalo se v plné nahotě, že základní část soutěže je pouhou kvalifikací na play off, i když jste v ní skončili na prvním místě?
Dá se to tak říct. Základní část byla skvělá, lidi se bavili, ale pak přišlo play off a… A právě nasbírané zkušenosti, i nepříjemné, se promítly do našich představ o mužstvu pro novou sezonu, které jsme přednesli Pavlu Paterovi a Jaromíru Jágrovi staršímu na společné schůzce. Na seznamu nových posil máme především typy pro play off. 

Osudový okamžik zřejmě nastal ve chvíli, kdy jste nedokázali vyztužit řady kvalitními posilami…
Byli jsme jasně domluveni, že Račuk s Mrázkem za nás v play off hrát budou. O to větší zklamání jsme zažili, když si je Chomutov stáhnul zpátky. Troufám si tvrdit, že s nimi by nás Ústí nevyřadilo. Že se jejich působení v Kladně nedotáhlo, není v mé kompetenci hodnotit. Původně jsme chtěli přivést tři útočníky a dva obránce, protože jsme si moc dobře uvědomovali, že play off bude úplně o něčem jiném než základní část. Bohužel se povedlo přivést akorát Těrnavskije, který nehrál špatně, ale nebyl tou výraznou posilou, kterou jsme potřebovali. Do útoku jsme udělali jen Procházku, a to bylo málo. Do další sezony už se nesmí stát, že Kladno bude shánět posily v lednu! To se opravdu jen stěží povede udělat někdo výrazný. Tohle prostě platí bez diskuze. 

Signalizovalo něco, že byste hned na začátku play off měli dopadnout tak, jak jste dopadli?
Ne. Pohodu před play off trochu narušila právě zmíněná migrace hráčů, kdy jsme je zapracovávali do sestavy a pak nám je vzali. Ale v základu nás nic vážného před play off nerozhodilo. S odstupem si myslím, že kdybychom dostali silnějšího soupeře než Ústí, tak bychom přes něj přešli. Byli jsme asi až příliš optimističtí, což jsme i u některých hráčů krotili. Zvláště pak po velmi snadné výhře nad Ústím v prvním utkání. 

Jak s odstupem času pojmenujete hlavní příčinu nezdaru Rytířů?
Ústí nás dokázalo přehrát v přesilovkách. A taky jim najednou vycházely situace, které jim už v životě v takovém množství nevyjdou. 

Na konci základní části se poukazovalo na nízkou disciplínu hráčů. Dostávali velmi mnoho trestů. Jak jste byl s disciplínou spokojen v play off?
Hráči se zklidnili, ale těžko se to dokazuje, když jsme například v prvním zápase v Ústí měli naprosto nesmyslné množství vyloučených hráčů. Dostali jsme tři góly v oslabení, které nakonec rozhodly o naší porážce. Poslední zápas pískal extraligový rozhodčí s ligovými, a kdyby to tak bylo v celé sérii, tak jsme ji vyhráli! Ale to je můj názor, nechci svalovat vinu jen na rozhodčí. Velkou roli určitě na výkonech úderné Stachovy lajny hrálo i zranění jejího lídra, které jsme z pochopitelných důvodů tajili. V jednom ze soubojů mu totiž nechtěně soupeř spadl na koleno. David poté nemohl hrát tak, jak by si představoval.

Co byste teď udělal jinak?
To si ještě pořád musím nechat projít hlavou. Ale pár zásadních bodů už sepsaných mám. Je samozřejmě řada věcí, které se musejí udělat jinak, ale mluvit o nic teď je ještě brzy. 

Stále jste trenérem Rytířů. S kým určitě nebudete pro příští sezonu ze stávajícího kádru počítat?
To nevím. Například Repe s Kindlem patří Třinci, hrají za něj, ale jestli si je nechá, to není jisté. Stejně jako není jisté, s kým můžeme dál počítat. Konkrétně nemohu nikoho jmenovat, situace se nějak vyvíjí. Smlouvy nám končí v dubnu. Ale personální otázky kolem mužstva má na starosti David Čermák, tak se ptejte jeho. 

Takřka tutový je odchod Davida Stacha. Už máte představu, jak ho nahradit?
Výsledek jednání kolem Davidova odchodu neznám. Ta vedou Pavel Patera s Davidem Čermákem. Stojíme o něj, ale jak by to pro něj bylo motivační, to nevíme. Kým ho v případě odchodu nahradíme, je v tuto chvíli předčasné říkat.

Kdy je optimální začít s jarní přípravou Rytířů pro novou sezonu?
To vám za několik dnů může říkat někdo jiný… Když zůstanu, zřejmě začneme dřív, než klasicky v květnu, protože bychom měli od vyřazení do toho května zbytečně dlouhou pauzu.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí