Nahrávač Renaud: Naše forma bude mít vrchol v play off

Přišel do Kladna, aby v nutných případech zaskočil za holandskou hvězdu van Haarlema. Nahrávač Renaud Dillien (23) má ale po týdnech přípravy větší ambice a kladenský volejbal na jeho zdravém sebevědomí může v extralize vydělat. Rozhovor s nadějným Belgičanem tlumočil asistent trenéra Petr Klár.

Jak jste uvedl při svém nástupu do klubu, bude česká extraliga vaší první větší volejbalovou štací a Kladnu chcete dokázat, že na takovou soutěž máte. Jak se cítíte na konci přípravy?
Jako doma mezi svými (směje se). V týmu i v lidech kolem něj máme výbornou partu. Rozhodně se tu necítím jako cizinec. Po herní stránce na sobě musím máknout. Co se týče fyzičky, ta je díky našemu kondičnímu trenérovi na vysoké úrovni. Po herní stránce jsme kvůli různým okolnostem kompletní teprve krátce. Posun herní přípravy na pozdější dobu je správně zvolen vzhledem k síle týmu tak, aby naše forma kulminovala pro boje v play off. 

Zažíváte první profesionální angažmá na tak vysoké úrovni. Zvládal jste přípravu bez potíží?
Samozřejmě jsem se ve svém volejbalovém životě musel s touto velkou změnou rychle vyrovnat. Trvalo mi, než jsem se na tak náročnou přípravu adaptoval. Ale nesměl jsem ani na chvíli polevit, jinak bych se v Kladně neudržel. Teď jsem už v pohodě a musím vyzdvihnout celý realizační tým, jak nás připravil. Minulý týden, kdy příprava vrcholila, jsme všichni cítili brutální únavu a s vděkem jsme přivítali volný víkend. 

Do Kladna jste přišel s jasnou rolí druhého nahrávače za holandským reprezentantem Daanem van Haarlemem. Věříte, že v sobě naleznete dostatek psychické odolnosti tuhle roli přijmout i s vědomím, že se třeba většinu sezony na palubovku nedostanete?
S tím nemám nejmenší problém. Daan je pro mě hráč, od kterého se jistě mnohému přiučím. Vycházíme spolu výborně. Jeho kvality mě nutí se zlepšovat. Obávám se, že bez něj bych neměl k tomu tak silnou motivaci. A pokud se dostanu do hry, udělám samozřejmě všechno pro úspěch týmu a tím i pro svůj kredit.

V Česku jste předtím pobýval na studiích v Praze. Nyní žijete v Kladně. Jste spokojený?
Jsem. Bydlím s Filipem Křesťanem a beru ho jako svého staršího bráchu. Stará se o mě perfektně. Díky němu to mám nejen v Kladně snazší, protože stále česky moc nerozumím. Jak jsem už říkal, Kladno je hezké město s rychlým spojením s Prahou. Když za mnou přijede moje přítelkyně, tak je také v Kladně spokojená.

V sobotu konečně začne extraligový maraton. V něm jako prvního doma přivítáte Zlín (18.00 h.). Je silně složené Kladno v tomhle zápase jednoznačným favoritem?
První zápas bude hodně těžký. Potenciál porazit Zlín v nás je, ale vyladění automatismů hry nás bude ještě nějaký čas provázet. Věřím, že Zlín porazíme, ale jednoznačné vítězství nečekám. 

Odpovídal byste na otázky jinak, kdyby vám netlumočil trenér?
(Směje se) To bych ani nemohl, vždyť si odpovědi přečte…

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí