Marek Černošek: Z Kladna má k trenéřině blízko Petr Ton

V hokeji sklízel tituly v dresu pražské Sparty, ale sportovní kariéru ukončil jako kladenský Rytíř. Rodák z Prostějova se poté stal šéfem české hráčské asociace. Marek Černošek (40) se v této roli nyní objevil také na kladenském stadionu.

Co vás přivedlo na kladenský zimák?
(usmívá se) Nostalgie a práce. Nostalgie se týká vzpomínek na odehrané dva roky v dresu Rytířů, i když ten druhý rok byl zkalený sestupem do první ligy. Mrzí mě to dvojnásob vzhledem k bohaté historii kladenského hokeje a také proto, že to byla moje poslední profesionální sezona. Zažil jsem hodně smutnou tečku za svojí kariérou. A co se týká práce, tak jsem do Kladna přijel, abych hráčům jako zástupce jejich asociace představil některé nové návrhy pro jejich možnou trenérskou dráhu. Jednáme s hokejovým svazem o možnosti studií trenérské B licence ještě při aktivní kariéře. Hráči v současné době nemají možnost trávit čtyři dny v kuse na studijních seminářích. To chceme změnit a umožnit hráčům licenci získat i v průběhu sezony. 

Mají hráči o trenéřinu zájem?
Zájem je veliký. Mnozí si uvědomují, že aktivní kariéra je krátká, a když u hokeje budou chtít zůstat, je trenéřina jednou z možností. 

Vidíte v Kladně u aktivních hráčů trenérský potenciál?
Zatím se nikdo nehlásí, ale to se může každou chvíli změnit. Kladenský klub nabízí zrovna u prvního týmu skvělý příklad hráčů v podobě Pavla Patery a Franty Kaberleho, kteří po skončení kariéry začali poměrně záhy trénovat. Ovšem ti si trenérské licence museli udělat až po ukončení profesionální dráhy. Ze současných Rytířů si myslím, že se na trénování vyhrne Petr Ton, který je aktivním členem hráčské asociace. 

Sledujete se zájmem první ligu?
Sleduji a nejvíc svůj rodný Prostějov, Kladno, kde jsem, jak jsem uvedl, končil kariéru a mám na klub jen dobré vzpomínky, a v poslední době sleduji vývoj v pražské Slavii, kde její vedení obdivuhodně stabilizovalo krizovou situaci. 

Žijete na Moravě, která je hokejově i ekonomicky silná. Kdo podle vás má největší šanci uspět v baráži o extraligu, moravské kluby, nebo někdo z Čech?
Vzhledem k zázemí v klubech dávám největší šanci na postup Českým Budějovicím a právě Kladnu.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí