Petr Brabec: SK má historii, která na vás dýchne a zůstane v srdci

Fotbalový SK Kladno slaví 120 roků od svého založení. V rámci oslav uvádíme seriál rozhovorů s osobnostmi klubu, které psaly či píší jeho historii. Dnes se ptáme sportovního manažera a bývalého ligového hráče Petra Brabce.

Co pro vás znamená SK Kladno?
Vždy to byl nejlepší a i nejslavnější klub v okolí s tradicí a historií, která na tebe dýchne a zůstane v srdci. Stačilo jen projít kabinami a z tunelu na hlavní hřiště. Potom tu bylo spoustu spoluhráčů a kamarádů, s kterými jsem vyrůstal a i když jsem třeba potom hrál v jiných klubech, stále jsem byl s nimi v kontaktu a fandil jim. A s některými se stýkáme dodnes.

Na které okamžiky mládežnické kariéry nikdy nezapomenete?
Už když jsem přišel do žáků, tak tu byla dobrá parta a to pokračovalo i v dorostu a dospělých. To byl základ všeho. A potom soustředění, zápasy a turnaje u nás i v zahraničí.  

Když jste z SK odcházel, kde se nacházelo áčko a to samé, když jste se vracel?
Odcházel jsem v době, kdy tady byla druhá liga a šel jsem taky do druhé ligy, do Zlína. Jenomže tady nebyla dobrá atmosféra ve vedení klubu, bylo to nějaké rozhádané, přitom jsme tu měli výborný tým a mně se odcházet nechtělo. Ale i tehdejší trenér Standa Procházka mě nabádal k odchodu, pokud chci něčeho ve fotbale dosáhnout. A Zlín měl opravdu ambice hrát o postup do ligy, což se nám nakonec povedlo. A na závěr kariéry jsem se vracel na jaře do ČFL, kdy jsme po sestupu hráli divizi.

Proč se podle vás tolik roků nedaří prvnímu týmu z divize postoupit? 
Na to se nedá jednoduše a krátce odpovědět, anebo dá jedním slovem „peníze“. V dnešní době je čím dál složitější sehnat silného partnera či sponzora na dlouhodobou spolupráci, aby se mohla nastavit koncepce, kam chce klub směřovat. Od dětí přes mládež až k dospělým. To je pro nás důležité. A bez finanční podpory to nejde, čas dobrovolnosti a nadšení už skončil. V současnosti je náš největší partner Město Kladno, bez jehož pomoci by tu možná už žádný fotbal nebyl. A právě ve spolupráci s městem vidím vzestupný trend neustále, hlavně v investicích do stadionu např. postupná renovace kabin a příslušenství, záchytné sítě za brankami na všech hřištích, automatická závlaha na hlavním hřišti a nová umělá tráva s osvětlením. A vzestupný trend je i ve sportovní oblasti, navýšení počtu hráčů ve všech kategoriích, založení čtvrtého dorostu a i béčka mužů, s kterým jsme letos postoupili a tím narostla konkurence a zkvalitnil se kádr áčka. A výsledkem podle představ by měl být postup do ČFL.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí