120 let SK Kladno. Petr Zýka nerad vzpomíná na Spartu

Patřil k partě, která před více než třiceti roky vrátila kladenskému fotbalu druhou ligu. V té době se to v základní jedenáctce SK hemžilo fotbalovými talenty. Mezi ně neodmyslitelně patřil také Petr Zýka. 

Jaká byla vaše cesta do áčka SK?
V době, kdy jsem hrál za ligový dorost, byla povinnost áček zařadit do týmu mladíky. Střídavě do áčka se mnou chodili třeba Honza Havelka a Venca Feřtek. Mírov Koubkovi se asi líbilo, že jsem běhavý, tak mě zařadil do sestavy (směje se).

Kdo v té době, na konci osmdesátých let, velel kabině?
Myslím, že Míra Isteník a Jirka Müller. Nás mladé brali ti starší v pohodě. Míče jsme uklízeli automaticky, a když jsme s nimi šli prvně na pivo, tak už jsme do mužstva zapadli úplně. Ale na tréninku to s nimi pořádně bolelo (usmívá se).

Kam jste chodili?
Někdy na SK, jindy do Slavie. Nějaké zápisné jsme platili, ale nic hrozného to nebylo.

Patříte ke generaci, která na přelomu osmdesátých a devadesátých let vykopala zpět druhou ligu. Vyžil jste z profesionální smlouvy s Kladnem?
Byli jsme zaměstnanci klubu a vyžít se z toho dalo. Co si pamatuju, tak pět a půl až šest tisíc korun byl na výplatě základ. S Honzou Zetkem jsme za ty peníze třeba jezdili pečovat o hřiště v Rozdělově. Vzpomínám si, že za zápasy byly směšné prémie. Za remízu v Hradci Králové, který zrovna sestoupil z první ligy, jsme brali sto padesát korun. Na Kladně si přitom všichni mysleli, kdoví jaké peníze za fotbal nemáme. A hrozně nerad vzpomínám na pohárový zápas doma se Spartou plnou reprezentantů. Vedli jsme jedna nula a prohráli dva devět… Zdeněk Hlásek ještě snižoval z penalty na dva tři a pak to šlo ráz naráz (usmívá se).

Na které osobnosti vaší klubové éry nejraději vzpomínáte?
Jardu Topku, Zdeňka Hláska, Honzu Zetka, Honzu Geletu, Petra Svobodu, Luboše Vlasáka. Měli jsme výbornou partu. Z trenérů mi nejvíc dali Zdeněk Holoubek, Milan Havlík, Jirka Škvára, Míra Koubek, Standa Procházka. Na život v SK mám jenom dobré vzpomínky.

Proč jste tedy nevykopali první ligu?
Na to jsme neměli sílu. Tenkrát moc ven ti nejlepší hráči nechodili, takže první i druhá liga měla vysokou kvalitu.

Chodíte se dívat na zápasy současného áčka?
Koupil jsem chatu a na fotbal nemám čas. Výsledky sleduji a vídám se s Honzou Procházkou, takže mám dění u áčka z první ruky (usmívá se).

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí