Zdeněk Hašek garantuje, že na SK skončilo období pohodlnosti

Do odvet divizní části fotbalové sezony vede kladenský SK renomovaný trenér a Kladeňák Zdeněk Hašek. Na lavičce áčka to je jeho premiéra.

Ve své trenérské kariéře máte za sebou bezpočet zimních příprav. Poprvé jste ji nyní vedl s kladenským SK. Byla v něčem jiná nebo výjimečná, než jste dosud zažil?
Co se týče obsahu nebyla jiná, než v posledních letech v klubech, kde jsem působil, ale bylo ji potřeba upravit z pohledu kondice. Nemůžeš mít zimní přípravu stejnou na Viktorce Žižkov a na SK, protože objem se musí přizpůsobit možnostem hráčů a jejich připravenosti. Není umění hráče přetrénovat anebo jej tak zatížit, že hrozí zranění, a to hlavně svalové. Tomu jsme se chtěli vyhnout. Co ale bylo jiné, a pro mě překvapující, byl velký počet omluvenek na tréninkový proces. 

Tým nikdo výrazný neposílil. Je v silách mužstva zahájit stíhací závod na první Chomutov, která má před vámi dvanáct bodů náskok?
To je pravda, že nepřišla žádná výrazná posila do pole, odešel Hampl. Posílili jsme brankářský tým o Vaška Smrkovského, odchovance, který se vrací z Příbrami. Chtěli jsme jej, protože je Kladeňák a měl by ukázat svoji kvalitu. Stávající hráči by měli nám a veřejnosti ukázat, že se chtějí zlepšovat, jak po stránce kondiční, tak i dovednostní, aby byli přínosem pro mužstvo, které postoupí do ČFL. Všichni bychom si přáli, aby to bylo co nejdříve, ale bohužel to nemáme jenom ve své moci. My se musíme snažit získat co nejvíce bodů, zlepšovat herní projev a uvidíme, kam nás to v této sezóně dovede.

V minulých dnech odešel sportovní manažer, jehož úkolem bylo shánět posily i sponzory. Dá se bez téhle pozice vlastními silami a kontakty přivést hráče, o nichž se může říct, že jsou pro hru mužstva klíčoví?
Není jednoduché sehnat kvalitního hráče do divize. Ten rozdíl mezi ČFL a divizí je opravdu velký, proto se do ní hráčům z vyšší soutěže nechce. To neznamená, že nemůžeme postavit kvalitní tým, který postoupí a bude konkurence schopný mužstvům z ČFL. Momentálně máme mužstvo, které je tvořené z větší části z odchovanců. Byli součástí podzimního kádru a jsou podepsáni pod výsledky a výkony. Je ostuda pro SK být na čtvrtém místě a hlavně mít dvanáctibodové manko na prvního...  Je to opravdu jen na nich, jestli budou i v týmu na příští sezonu. 

Jarní část zahajujete domácím utkáním s nebezpečnými Neratovicemi. V čem je největší síla sestavy, kterou pošlete do duelu?
Nedá se vypíchnout jedna věc nad ostatními a popravdě ani nevím. Věřím v týmovost, kvalitní tréninkový proces, do kterého jsou zařazeni hráči hladoví po úspěchu bez ohledu na to, kolik jim je let, s maximální zodpovědností vůči týmu a klubu. Otázka zní, zdali jsou tací momentálně na SK Kladno? Teď to vypadá, že moc ne, ale budu rád, když některé přesvědčíme a ukážeme jim cestu kterou půjdeme. Všichni jsme na začátku a máme před sebou cíl, který splníme. Jestli to bude v letošní nebo příští sezoně, ukáže čas. Ale vím, že se musí pokračovat ve změnách, které se začaly dělat.

Můžete to rozvést?
Těch věcí je více a je to určitě na delší rozhovor, ale jednu zmíním. Do managmentu klubu přišel Martin Šmejkal, který přinesl energii, erudici a svým přístupem, pracovitostí a chováním, ukázal ostatním, jak chce, aby klub fungoval. Vytyčený cíl je jasný - po více než deseti letech postup do ČFL. Jsem rád, že u toho mohu být a myslím, že Kladno a všichni lidi co jej mají rádi, si zaslouží konečně úspěch. Můj úkol je složit mužstvo, které to zvládne. Letošní sezonu dohrajeme s kádrem, který máme a uvidíme jak k tomu budou hráči přistupovat a jestli udělají progres. V případě, že ne, tak se s nimi rozloučíme. Bohužel nechci, aby se o nás, co jsme u „A“ mužstva, říkalo „třetí, čtvrté místo: hezká rozlučka“. Pohodlnost všech skončila. Vše je o práci a chuti. Podmínky jaké máme my, v divizi nikdo nemá a to je fakt.

Jan Murárik

hasanfan
Trenér Hašek je na Kladensku velmi populární


Počasí Kladno

Předpověď počasí