Orlí slovenská klika o českém volejbale a českém zlozvyku

Tihle tři kladenští orli Československo naplno nezažili. Třicet roků od rozpadu společného státu chodí za lepším angažmá ze Slovenska do Čech mimo jiných profesí také volejbalisté. Zajímalo nás, jaký vidí rozdíl mezi slovenským a českým volejbalem či jak vůbec oba národy vnímají. Na otázky odpovídají zleva asistent trenéra extraligového týmu Tomáš Samsely (33), hráč áčka Lukáš Kyjanica (24) a trenér mládeže orlů Martin Čmeľ (28).

Kdyby se obě země opět spojily, chtěli byste žít v Československu?
Tomáš: Nemám pocit, že bych o to stál, co by z toho plynulo.
Martin: Mně by se líbila spojená československá volejbalová liga. Podle mého názoru by měl československý volejbal lepší úroveň, než současný český, o slovenském ani nemluvě. Z té současné ligy bych do té české zařadil dva týmy.
Lukáš: Souhlasím s Martinem.

Proč jste nezůstali pracovat ve slovenském volejbale, ale šli jste za prací do Čech?
Tomáš: Naskytla se tahle možnost, chtěl jsem to zkusit, tak jsem se sebral a šel (usmívá se). Přitom jsem v Bratislavě měl dobrou volejbalovou pozici. Česko je pro mě dobrá volejbalová výzva.
Martin: Já se rozhodoval mezi slovenskou vysokou školou v Bratislavě a českou v Praze. Česká má pořád o trochu větší zvuk než slovenská a při studiu jsem dostal nabídku věnovat se jako trenér volejbalu. Rád jsem ji přijal a mohl jsem předávat na Slovensku nabité zkušenosti a získat spousty nových.
Lukáš: Z pohledu extraligového hráče, jsem za možnost hrát ve kvalitnější soutěži, než bych měl doma, rád.

Proč slovenský volejbal zaostává za českým?
Tomáš: Na Slovensku chybí víc podpory ze strany státu. U nás to dělají nadšenci, kteří do volejbalu sypou peníze. Díky jim. Bez nich by se volejbal na vyšší úrovni na Slovensku hrál jen těžko. A zapojil bych u nás do téhle hry více dětí.
Martin: Český volejbal je tak o dvě úrovně nad slovenským. Možná je to i tím, že Česko je, co do počtu obyvatel, jednou tak větší než Slovensko. Na Slovensku možná i z tohoto důvodu funguje volejbal na úrovni extraligy a první ligy. Kdežto v Česku jde mnohem hlouběji.
Lukáš: Rozdíl už vidíme i na mezinárodní úrovni. České mužské i ženské týmy jsou vidět na mezinárodní úrovni i v mládežnických kategoriích. Na Slovensku vám v tomto směru můžeme jen závidět.

V čem jsou Češi z pohledu Slováků specifičtí?
Tomáš:
Téměř ve všem jsme si velmi podobní (směje se). Specifičtí jste třeba v tom, že máte ve své zemi víc velkých měst než my… V Česku je víc možností, jak se pracovně uplatnit.
Martin: V létě vidím do očí bijící český zlozvyk - ponožky v sandálech.
Lukáš: Nenašel jsem žádný podstatný rozdíl (usmívá se).

Jan Murárik







Počasí Kladno

Předpověď počasí