Milan Fortuník o kočkách a osobnosti mezi orly

Po osmi letech strávených v trenérské pozici zůstává Milan Fortuník v kladenském volejbalovém klubu hlavně na postu majitele. V prvním větším interview od změny role legenda české volejbalové scény hovoří o vizích nejen prvního týmu orlů.

Nedávno jste uvedl, že máte nezvykle brzy tým pohromadě. Kdy začnete s přípravou na novou sezonu?
Na začátku srpna velkým testováním hráčů včetně rozboru krve a jejich ohebnosti. Chceme hned na začátku sezony o nich mít co nejpodrobnější přehled. Takto komplexní testy jsme dosud v klubu nedělali.

Fanoušky potěšilo, že nový trenér počítá s Tomášem Hýským. Platí to, že zůstává?
Platí to s tím, že si zhruba v listopadu řekneme, jestli naše spolupráce bude pokračovat dál. Pokud to bude šlapat, nevidím důvod, proč by u nás neměl dokončit sezonu. A doufám, že úspěšnější sezonu než byla ta poslední. Jeho výkony v ní byly dobré a pro klub je to velká osobnost.

Ocitne se jeho dres někdy u stropu sportovní haly?
Uvidíme po další sezoně (směje se).

O tom, kdo pokračuje ze stávajícího kádru a příchozím Čeketovi jsme psali. Můžete jmenovat další nové tváře?
Zatím nemůžu, omlouvám se fanouškům, ale je to horké zboží. Jakmile bude možnost jména zveřejnit, tak to uděláme.

Byť nemůžete jmenovat, řekněte alespoň, na kterém postu cítíte příchod nejvýraznější posily?
Jsem rád, že se nám podařilo domluvit přestup smečaře Čekety. Rádi bychom v budoucnu přivedli více takových mladých nadějných českých hráčů. Chyběla nám v uplynulé sezoně výrazná osobnost týmu. Věřím, že teď ji mezi těmi příchozími budeme mít.

Přijde někdo z exotické destinace?
Z úplně exotické ne, ale budou to hráči i ze zemí, jejichž zástupce jsme ještě neměli.

Jak se hlavně projeví vaše působení na klub jen z pozice jeho majitele?
Budu se moct všem našim týmům věnovat ve větším klidu, ale zároveň budu moct zvýšit hlas třeba směrem k áčku kdykoli to uznám za vhodné, což vždy z pozice trenéra a zároveň majitele nešlo. Více se zaměřím na mládež. V ní jsem spokojenější s chlapeckými týmy než s dívčími. Ale u holek je velký potenciál pro zlepšení. Do budoucna bych rád pozvedl kladenský beach volejbal i volejbal čtyři plus dva. Určitě zkusíme znovu nastartovat minivolejbal.

Prvnímu týmu žen neboli Koček se daří. Máte s tímto družstvem další plány?
Mám radost, že se jim daří, že se dostaly do kvalifikace o druhou nejvyšší soutěž s Plzní. Pokud bychom postoupili, jsem připravený přihlásit do soutěží béčko žen.

Vrátíte se někdy k trénování?
Nepočítám s tím, ale nikdy neříkej nikdy (usmívá se).

Na trenérské pozici jste prožil osm kladenských sezon. Kterého hráče jste za tu dobu považoval za největší hvězdu Kladenských orlů?
Univerzála Davida Konečného.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí