Křesťan: Pod trenérem Fortuníkem bych rád ještě hrál

Dvakrát za sebou si v extralize vybojoval pozici nejlepšího univerzála. Bez jeho smečí a servisů by se Kladno ve volejbale jen stěží drželo mezi respektovanou českou elitou. Ovšem vrchol jeho kariéry má možná teprve před sebou. Jestli na něj dosáhne nyní v Českých Budějovicích, kam z Kladna po sezoně přestoupil, to ukáže čas. Každopádně Filip Křesťan (29) je nově součástí českého reprezentačního výběru. 

Kolem vašeho odchodu do Českých Budějovic, mistra ligy, pokořitele Kladna ve finále play off, se napovídalo leccos. Kromě obou klubů jste u toho byl hlavně vy, co k přestupu řeknete?
Nikdy jsem netajil, že chci v Kladně zůstat, hrát za něj. Pro mě to byla super sezona, nejlepší v mé kariéře. Jsem za to rád a Kladnu vděčný. A proč tedy odcházím? Je to kombinace několika věcí najednou. Jako první musím zdůraznit, že mě Budějovice oslovily po finále. S čistým svědomím říkám, že až po posledním zápase. Ten byl ve středu a já v pátek na společné týmové večeři žádný přestup neřešil. Ta nabídka přišla poté o víkendu a hned jsem volal trenérovi Milanu Fortuníkovi. Další věcí, která mé rozhodnutí ovlivnila, byla, že přestup do Jihostroje byl můj sen, už když jsem hrál za Příbram. Tenkrát i přes zájem Budějovic k přestupu nedošlo. Dalším faktorem je vidina Ligy mistrů, zkusit si ji zahrát. Což je samozřejmě také můj sen. A taková nabídka by se v mém životě už nemusela opakovat. Věřím, že mě mnoho lidí a zvláště fandů Kladna chápe a někteří mi snad budou dál držet ve sportu palce. 

Byl problém s rozvázáním smlouvy s Kladnem?
Jednání s Kladnem a Milanem Fortuníkem byla rychlá a bezproblémová. Za to trenérovi moc děkuji. Vážím si ho. 

Kdybyste s Kladnem vyhráli extraligu, odešel byste?
Ne. To by podle mne asi neodešel nikdo z cizinců a tým by se pro Ligu mistrů jenom doplnil. Ale nevím, možná by i tak cizinci odešli z Kladna pryč. Do hlavy nikomu nevidím. Takhle po skončení sezony došlo i v Kladně k běžné sportovní praxi, kdy ti nejlepší odcházejí do silnějších klubů. Třeba by Kladno na Ligu mistrů nemělo peníze, třeba ano. To se teď těžko říká, když taková situace není. Také já jsem cítil,  že potřebuji perspektivu zlepšení své hry. Přesto jsem určitě neodcházel s lehkým srdcem. Výš ve volejbale mě posunulo Kladno s panem Fortuníkem a celým realizačním týmem v  pozadí. To musím  zopakovat. 

Trochu jako klišé působí vaše prohlášení, že se jednou do Kladna vrátíte. Proč ne do rodné Příbrami nebo do Prahy, kde jste při kladenském angažmá pobýval?
To není klišé. Jednou bych moc rád Kladnu i "Forbesovi" Fortuníkovi vrátil, co pro mě udělali. Za spoustu věcí ve volejbale tomuhle člověku moc vděčím. Vím, jak pro tenhle sport žije a dýchá, a uvědomuji si, že ho moje rozhodnutí zaskočilo. Rád bych pod trenérem Fortuníkem ještě někdy hrál, snad se mi to do konce mé kariéry povede. 

Uvědomujete si, že přestupem do silné budějovické konkurence vaše kariéra může i trpět?
O konkurenci vím, ale nemám s tím problém. Budu makat, abych se prosadil. Už účast v reprezentaci v současné době mě posunuje dál.

Českou reprezentaci čekají zápasy s Nizozemci. Poradíte trenérům, jak na Sparidanse s van Haarlemem?
Nevím, jestli si proti nim zahraju už teď o víkendu v přípravě, ale pokud budou po nás trenéři chtít názor na Dirka s Daanem, určitě něco vymyslíme (směje se). 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí