
Seriál Základka na talíři měl ohlas a naše anketa, která ze seriálu vzešla, ukazuje na popularitu kuchyní kladenských základních škol. Seriál nyní doplňují rozhovory s kuchařkami jednotlivých kuchyní. Dnes přinášíme interview se Zuzanou Klemensovou, vedoucí kuchyně „Dvanáctky“.
Mění se chutě žáků s dobou?
Podle mého jsou pořád stejné. Nejraději mají špagety, ty vedou, pak omáčky a knedlíky. Některé děti si jdou přidat jen knedlíky s omáčkou (usmívá se). Radši mají čočku než hrách. Některé děti neznají druhy zeleniny. Doma ji zřejmě moc nepřipravují…
Co jste je naučili jíst?
Rády mají ovoce.
Je další oblíbený pokrm žáků, který byste mohli vařit častěji, jako například zmíněné špagety?
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, šišky s mákem a plněné ovocné knedlíky, palačinky, lívance.
Které jídlo se pro vás překvapivě neujalo?
Například rýžový nákyp a delší dobu už neděláme bramborové placky.
Složte jídelníček ze tří jídel, z kterých by děti určitě nic nevrátily?
To se asi nikdy nestane, že by některé ze tří jídel v denní nabídce někdo nevrátil, nebo alespoň jeho část. Nejméně by se vrátilo ze špaget s mletým masem, buchtiček a knedlíků s omáčkou.
Jan Murárik