Kavárna Barchee's je oázou sladkých chutí na Kladensku. Je sice trošku zastrčená v Drnku, ale kdo má rád kvalitu, cestu si do ní najde. Apropos, když se nenajde čas na osobní návštěvu, Barbora Fojtová vám vaši objednávku pošle. Stačí si jen vybrat.
Jak se vede, paní cukrářko?
Děkuji za optání, vede se výborně (usmívá se). Pořád jsem v jednom kole. Šest dnů v týdnu jsem v plném zápřahu. Baví mě to. Cukrárna šlape, jak jsem si představovala. Dodávám dezerty do desítek míst po Čechách, zásobují cukrárny i kavárny, ty jsou moje priorita. Až poté je na řadě místní prodej. Často mám volný výběr, co jim připravím.
Co chtějí nejvíce?
V jedné kavárně na Kladně například frčí laskonky ve velkém, ale není to všude pravidlem. Je to kavárna od kavárny. Jde o to, jaký má kavárna koncept.
Jak to myslíte?
Jsou kavárny, které se zaměřují především na francouzské dezerty, jiné na celé dorty a moc nechtějí kusové zákusky. A jsou kavárny, jako třeba v Chomutově, kterým je to jedno, co ode mne vezmou, protože prodají všechno.
Nabízíte v současné době novinku?
Nově nabízím pařížské kostky. Ale držím své tradice, retra a Francie. V ní jsem se našla. Po retro zákuskách sahají hlavně muži. Ti se vracejí k větrníkům, věnečkům či laskonkám (usmívá se). Vyloženě je žádají. Ženy naopak hledají modernější zákusky. Hodně si dávají šlehačkové zákusky, odpalované těsto.
Jaký je váš majstrštyk?
Pavlova! To je asi náš největší trhák.
Co vás čeká do konce roku?
Mým snem je nabízet francouzské listové těsto s krémem Patisserie. Místo toho se do konce roku zaměřím hlavně na vánoční cukroví. K tomu pořád ještě vyrábím zakázkové narozeninové dorty. Myslela jsem, že v téhle době už jich budu dělat menší množství, jenomže je tolik zákazníků, že je nedokážu odmítnout...
Jan Murárik
- Jak se vede, hostinští? Mario s Markem vzkřísili hostinec U Bejčků< Předchozí
- Jak se vede cukrářky? Lucie je specialistkou na cheesecakeDalší >