Seriál Základka na talíři měl ohlas a naše anketa, která ze seriálu vzešla, ukazuje na popularitu kuchyní kladenských základních škol. Seriál nyní doplňují rozhovory s kuchařkami jednotlivých kuchyní. Dnes přinášíme interview s Janou Hábovou, vedoucí školní jídelny 4. ZŠ v Norské ulici.

Co mají vaši strávníci rádi z české klasiky?
U nás si pochvalují koprovou omáčku, rádi mají kuře na paprice. Dříve se děti mohly utlouct po obyčejných špagetách s kečupem. Ty už dělat nesmíme. V současné době musíme servírovat špagety s nějakou zdravou omáčkou… Zajímavé je, že žáci nemusí celá masa, ale sekané maso mají rádi. Například mleté, čevab-čiči nebo holandský řízek. Více než celé maso v jídle, třeba telecí dušené v zelenině, je oblíbená krupicová kaše a jsou milovníci rizota, šunkofleků a kynutých knedlíků. Milují omáčku s knedlíkem. Ale jakmile uvaříme knedlíky například se špaldovou moukou, tak se šklebí (směje se).

Jsou jídla, která musíte vařit, ale předem víte, že je děti budou vracet?
Zaručeně a s průpovídkami vrací luštěniny a také ryby, pokud nejsou smažené.

Ve školní jídelně se pohybujete přes třicet let. Změnily se od té doby výrazně chutě žáků?
Změnily se kvůli boomu rychlého občerstvení. Dalo by se i říct, že se zkazily. Jde o období posledních deseti let. Děti po nás chtějí, abychom dělali hranolky a více solili i kořenili…

Jan Murárik