Seriál Základka na talíři měl ohlas a naše anketa, která ze seriálu vzešla, ukazuje na popularitu kuchyní kladenských základních škol. Seriál nyní doplňují rozhovory s kuchařkami jednotlivých kuchyní. Dnes přinášíme interview s Radkou Bíbovou, vedoucí školní jídelny 10. ZŠ Cyrila Boudy.

Co je nejoblíbenějším jídlem školáků na „Desítce“?
Boloňské špagety, rajská, kuřecí na paprice. Na naší škole jsou děti omáčkové, i když výjimka je koprovka, tu moc nemusejí. Na špagety se stojí fronty, když si jdou přidat. Ze sladkého jsou žádané palačinky i lívance. Populární oběd je třeba kombinace špagety a palačinky.

Co z obědů vrací?
Luštěniny, ryby, bulgur, zeleninu, kuskus. Co jim musíme připravovat podle současných zdravých trendů stravy, to většina odmítá…

Pozorujete, že by se chutě školáků měnily?
Mají čím dál více radši výraznější chutě jídel. Omezili jsme solení i ochucovadla a už si děti stěžovaly, že jídla jsou bez chuti. Kdyby bylo po jejich, tak by mohly stále jíst smažený sýr, hamburger a hranolky. Bohužel pro ně, smažené děláme maximálně dvakrát do měsíce.

Jan Murárik