
Seriál Základka na talíři měl ohlas a naše anketa, která ze seriálu vzešla, ukazuje na popularitu kuchyní kladenských základních škol. Seriál nyní doplňují rozhovory s kuchařkami jednotlivých kuchyní. Dnes přinášíme interview s Danou Sládkovou, vedoucí jídelny základní školy ve Švermově - Hnidousích.
V jídelně pracujete sedmnáct roků. Jak se za tu dobu vyvíjely chutě žáků?
Hodně. Jednu dobu se začaly učit jíst luštěniny a zeleninu. V současné době zeleninu vyžadují. Oblíbené u nás jsou například těstovinové saláty se zeleninou. Zeleninové saláty dostávají také jako přílohu.
Co požadovaly předtím nejvíc?
Samá smažená jídla.
A nejoblíbenější jídlo, které stále připravujete, a zřejmě nikdy ze školního jídelníčku nezmizí?
Třeba dukátové buchtičky… Milují špagety, kuřecí řízek. Na druhé straně nemusejí hrachovou kaši, ale mají rádi čočku. Kupodivu bez problému snědí hráškovou polévku v podobě krému.
Zkusili jste zařadit na jídelníček pokrm, který se vůbec u dětí nechytl?
Neřekla bych, že by se vyloženě u všech dětí něco nechytlo. Naučili jsme je dokonce jíst i dušenou mrkev s vepřovým nebo kukuřici s baby mrkví na másle.
Jan Murárik