Po roce se vracíme k našemu tradičnímu seriálu Osobnosti školních lavic z kladenských základních a středních škol. Sérii rozhovorů začínáme Adamem Strieborným absolventem odborné školy na náměstí Edvarda Beneše.

V současné době končíte první ročník maturitní nástavby na střední škole U Hvězdy. Když se ohlédnete za studiem na učilišti, co vám SOU a SOŠ na náměstí Edvarda Beneše dala?
Dost zkušeností do života (usmívá se). Hodně jsem se zlepšil v komunikaci s lidmi. To musím jako číšník umět. Na place se každou chvíli něco mění a vy musíte umět správně reagovat.

Proč jste si vybral obor kuchař/číšník?
Odmalinka jsem vařil. Odjakživa mě to táhlo k plotně. Vařil jsem s rodiči i s babičkou. Na učilišti se to zlomilo a mě se začalo líbit na place v pozici číšníka. Vyhovuje mně být víc mezi lidmi, povídat si s nimi.

Co jste nejčastěji v dětství vařil?
Míchaná vajíčka, bábovku, buchtu, babička mě učila polévky a omáčky. Na studentské praxi jsem dostal výborné základy v restauraci Ježkova bašta v Tuchlovicích. Skvěle jsem se cítil také v restauraci Dvůr Hoffmeister. Tam jsem dostal pravou gastronomickou školu. Do té doby mně třeba nechutnaly vnitřnosti a tam mně je naučili jíst a zpracovávat.

Co nyní konkrétně studujete?
Dvouletý maturitní obor Technologie potravin a do bývalé školy chodím na povinnou praxi. Dál bych rád pokračoval na vysoké škole.

Jan Murárik