V kladenské Divadelní kavárně vaří Mexičan z New Yorku

Narodil se v Mexiku, vařit se naučil v New Yorku a se svou ženou, Ruskou, žije v českém Žatci. Ovšem nejčastěji Alexe Diaze (32) zřejmě uvidíte v kladenské Divadelní kavárně, když mu budete chtít poděkovat za skvěle připravené jídlo.

Jak se takový světoběžník ocitne v malé kladenské kavárně?
Se ženou rádi poznáváme nové země, a když se naskytla možnost bydlet v Žatci u jejích rodičů, rádi jsme tu výzvu přijali. Už nějakou dobu tam bydlíme i s naší dcerou. Do kavárny v Kladně jsem se dostal náhodou a zároveň jednoduše (usmívá se). Chtěl jsem se dál živit vařením, ale nechtělo se mi dojíždět až do Prahy. Hledal jsem něco bližšího a náhodou jsem narazil na inzerát, že do Divadelní kavárny hledají kuchaře. Pak to šlo rychle a jsem tam druhým rokem.

Shodli jste se s provozovateli podniku hned na vzájemných představách o tom, co budete hostům připravovat?
Neměl jsem problém hned přistoupit na jejich představy a jsem zároveň rád, že se vedle české či evropské kuchyni našlo místo i pro kus Mexika.

Rozumíte dobře česky?
Něco jó. Učím se v práci od svých kolegů a kolegyň. Trochu. Jenom mi pořád nejde do hlavy, proč u vás říkáte Ahoj! když se potkáte i když se loučíte. U nás je loučení Good Bye! (směje se). Ze začátku jsem myslel, že setkání ještě neskončilo...

Na kterou ze svých mexických specialit byste pozval vy osobně?
Určitě bych vám připravil rybu a pak velmi oblíbené jídlo naší kavárny steak se speciální bylinkovou omáčkou chimichurri.

V soukromí žijete v kosmopolitní domácnosti. Který jazyk u vás vládne?

Angličtina, pak španělština, ruština a trochu díky naší dceři čeština. Když dojde, asi jako v každé domácnosti, k nedorozumění, pak si každý k tématu řekneme něco ve svém rodném jazyce, ale zásadním jazykem v naší domácnosti, tedy místem, kde si stoprocentně rozumíme, je kuchyně (směje se).

Plánujete v brzké době zase změnit „lokál“?
Nevím, co bude, ale v teď jsem moc spokojený v Kladně a nechystám se jinam. Budu rád, přijdete-li k nám do kavárny něco ochutnat a dáte mi vědět, jaké to bylo.

Jan Murárik



Počasí Kladno

Předpověď počasí