Petr Štěpán: V každém ročníku najdete talentovanější plavce

V mládí patříval ke špičce kladenského plavání a v současné době jej můžete potkat na břehu bazénu v roli trenéra malých plavců ročníků 2010 až 2012. S Petrem Štěpánem (56), vedoucím střediska bazénů Sportovních areálů města Kladna, jsme si povídali o zájmu dětí o plavání a porovnávali jsme jejich podmínky s podmínkami v časech dávno minulých.

Když porovnáte závodní plavání ve vašem dětském věku s podmínkami pro malé plavce současnosti, v čem je rozdíl?
Změnila se pravidla plavání, čímž se tento sport zrychlil a změnil se způsob trénování. Bazén je stále stejný (směje se). Čas strávený plaváním je srovnatelný s minulostí. Co se podmínek týče, město nám vychází vstříc.

Kdyby vaše kladenská mládežnická parta závodila dnes, byla by rychlejší než současná generace mladých kladenských závodníků?
Asi ano (usmívá se). V současnosti je na Kladně mnohem užší plavecká základna než byla za nás. Neměli jsme tolik druhů sportu. Teď si děti vybírají navíc například mezi hokejbalem, florbalem baseballem. V naší blízkosti je silná konkurence atletiky.

Jak početnou skupinu dětí trénujete?
Mám dvanáct dětí a podle mne je to málo. Ideální by bylo mít ve skupině šestnáct dětí. Trénujeme každý den, ale každý den vám celá skupina nepřijde. Přesto v každém ročníku najdeme talentovanější plavce, kteří mají předpoklad proniknout ve své kategorii do české špičky.

Jan Murárik
 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí