Snílek nebo vizionář? Ital Roberto otevřel v Brandýsku kavárnu s pípou

Pochází z Boloně, oženil se v Praze, s rodinou se přestěhoval do Brandýsku. Obec u Kladna v jeho osobě získala znalce kávy i podnikatele, který pro své sousedy zrekonstruoval bývalý hostinec v kavárnu s pípou. Roberto Trevisan (59) věří, že si splnil sen.

V Brandýsku ani v jeho okolí nic tak multifunkčního, jako je vaše kavárna s hospodou, nenajdeme. K tomu jste v ní zřídil i pražírnu kávy. Jste snílek nebo vizionář?
Věřím, že jsem snílek, kterému se plní sny. Vizionář je člověk, jenž vidí, nebo si myslí, že vidí, do budoucnosti. Já do ní nevidím. Já mám prostě v životě štěstí. Dodnes se mi má přání, pokud pro ně něco dělám, plní. Před pěti roky jsem netušil, kde budu v současné době. Tenkrát jsem začal snít sen o domu s vlastní kavárnou, kde budu žít se svou manželkou a dětmi.

V Praze jste měl pražírnu, s ní spojenou školu barmanů, na různá tržiště jste dojížděl s pojízdnou kavárnou. Proč jste zakotvil právě v Brandýsku, malé obci u Kladna?
V Praze jsem přišel o prostory, kde jsem podnikal a musel jsem se stěhovat. Tak jsme si s manželkou řekli, že se rovnou podíváme po nějakém velkém domu, nejlépe bývalém statku, kde bychom spojili rodinný život se světem kávy. Opět jsem měl štěstí. Při hledání jsme narazili na starý dům v Brandýsku. Když jsme si ho prohlíželi, okamžitě jsme věděli, že je to, co chceme! Před třemi roky jsme ho začali rekonstruovat a minulý týden jsme kavárnu s pípou otevřeli.

Neříkáte si ve skrytu duše, že jste měl zvolit místo bližší městu?
Vůbec ne (směje se). Fascinuje mě, že se tu všichni znají, že mi sousedé jsou ochotni pomáhat. Bezproblémů jsme se včlenili do místního života. Rádi bychom, aby se naše kavárna stala společenským střediskem obce. Proto jsem zřídil i pípu (usmívá se). Kávu pražím svou a dávám možnost prezentovat se ostatním pražírnám. Uspořádáme kromě školení o kávě také její degustaci, degustace vín i piva. Těším se, až hostům budu vyprávět o svých cestách po kávových plantážích, a že jim dám ochutnat kávu z toho konkrétního místa.

Jaký je váš další sen?
Ten nejdůležitější se mi už splnil. Mám krásnou rodinu, kavárnu i báječné přátele!

Jan Murárik

rbrtootevreno
Tenhle Ital má vždy dobrou náladu

robertojidlo
Vzorek z bohaté nabídky kavárny. Trubičky vpředu, to je sicilská specialita Cannoli plněná riccotou...


Počasí Kladno

Předpověď počasí