Václav Sýkora: Kladno není herně nejhorší z celé extraligy

Odchovanec kladenského hokeje, pětinásobný mistr ligy, vítěz Poháru mistrů evropských zemí, úspěšný tuzemský i zahraniční trenér. S takovou vizitkou ukončil Václav Sýkora svou sportovní kariéru. Setkání s ním u kladenské Zdi slávy na Sletišti bylo inspirací ke krátkému rozhovoru.

Jak vnímáte Zeď slávy?
Je to skvěle realizovaný i úžasný nápad. Byl jsem se na zeď podívat poprvé a fascinuje mě, co je na ní fotografií a osobností. Je toho tolik, že si všechno musím projít ještě jednou. Objevil jsem hokejové fotografie z mé hráčské doby, které neznám a ofotím si je do svého archivu (usmívá se). Celá Zeď je připomínkou nejen občanům Kladna, jaké osobnosti v našem městě působily. Sám jsem si uvědomil, kolik jmen jsem znal, aniž bych si uvědomil, že mají něco společného s Kladnem.

Kterou nejsilnější vzpomínku ve vás vyvolaly fotografie z vaší hokejové éry?
Jednak to jsou sezony, kdy jsem začínal, pak mistrovské tituly, zájezd do Ameriky za týmy NHL a WHA, zisk poháru mistrů. Hlavně mi ty fotografie připomněly všechny spoluhráče i trenéry.

Jste uznávaným evropským trenérem. Vrátíte se někdy na střídačku?
Už ne. Mám svůj věk. Všechno jednou končí. Dospěl jsem k tomu, že toho bylo dost. Přenechám to lidem, kteří na trenéřinu mají energii.

Sedáváte na tribuně kladenského zimáku a sledujete zápasy Rytířů. Nemáte nutkání poradit týmu?
Ano, často se přistihnu, že se vžívám do kůže trenérů a toho, co na střídačce prožívají. Co asi hráčům sdělují, nebo co asi chtěli sdělit. Ale k návratu mne to nedonutí (směje se).

Situace Rytířů není veselá. Jak vidíte jejich hru očima odborníka?
Jejich postavení v tabulce mne rmoutí jako každého Kladeňáka, který Rytířům fandí. Těžko se to hodnotí zvenčí. Musíme si uvědomit finanční možnosti Kladna, jaký může sestavit kádr. Jde o nízkorozpočtový klub. Nemůže si dovolit kupovat TOP hráče, jako například Třinec, Sparta nebo Pardubice. Hráčská kvalita se musí projevit. Z trenérského hlediska vnímám soukromě chyby při hře a snažím se přijít na to, proč se dějí.

Za co byste Rytíře pochválil?
I když dobře rozehrané zápasy nedotáhli do konce, tak předvedli herní momenty, které se mi líbili. Když drželi při sobě a hráli zodpovědně s maximálním nasazením, tak se dokázali vyrovnat silnějším týmům. Nejde říct, že by Kladno herně bylo úplně nejhorší z celé extraligy.

Jan Murárik

sykora
Václav Sýkora dnes a před více než čtyřiceti roky...

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí