Bára Müllerová: Myslím, že příběh o Anně Letenské se gymnáziu povedl

Kladenské gymnázium vzdalo nedávno hold slavné české herečce Anně Letenské, kterou v roce 1942 popravili nacisté v době heydrichiády. Jednou z poct je kreslený příběh herečky ve vkusné sešitové podobě. Autorkou kreseb je studentka gymnázia Bára Müllerová (15).

Jak ses dostala ke kreslení příběhu Anny Letenské?
Naše gymnazijní knihovnice paní Šmejkalová se o příběh Anny Letenské zajímá delší dobu. Ví, že maluji, a také díky ní mi škola nabídla tuto práci.

Kolik výtisků spatřilo světlo světa?
Co vím, vyšlo pět set kusů. K dostání by měly být například v městském infocentru.  

Co bylo na kreslení tragického příběhu herečky, která ve třicátých letech působila také v kladenském divadelním angažmá, z tvého pohledu nejnáročnější?
Vyobrazit herečku co nejvěrněji. Moc vizuálních podkladů k její podobě neexistuje. Na příběhu pracoval celý tým v gymnáziu a myslím, že se povedl.

Na sociálních sítích se prezentuješ jako milovnice komiksů a dokonce je i tvoříš. Kdy začala tvá láska k této tvorbě?
Odmala čtu komiksovou literaturu. Je to můj život. Vyrůstala jsem nejvíc na fantasy komiksech od Neila Gaimana. To by mohla znát i starší generace.

Už sis nakreslila svůj soukromý komiksový příběh?
Teď na něm pracuji (usmívá se). Do půl roku by mohl být hotový. Je to fantasy pro mladší i starší generaci čtenářů. Zvládám to sama, ale točím také krátké filmy a u nich mi moc nejde psaní scénáře. Kdyby mi s tím chtěl někdo pomáhat, jsem pro.

Máš v plánu se kreslením komiksů živit?
Ráda ještě programuji. Mým cílem je pracovat jako konceptualista nebo ilustrátor pro média. Samozřejmě jsou v tom i komiksy.

Co pro tebe znamená studium na kladenském gymnáziu?
Studuji na osmiletém gymnáziu a jsem stoprocentně přesvědčená o tom, že jsem se rozhodla správně. Co se týče úrovně výuky, tak jde o velmi kvalitní školu.

Jan Murárik

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí