Myslivec Frühauf: Na kunu platí jedině odchyt

Koncem ledna se v kladenském kulturním domě uskuteční Myslivecký ples a jeho hlavním organizátorem je předseda Okresního mysliveckého spolku Kladno Petr Frühauf (73). S flintou přes rameno chodí za zvěří přes padesát let a pro nás je Tváří týdne.

Uměleckého šéfa kladenského divadla Jaroslava Slánského zajímá, jak jste na tom s parohy?
Za těch padesát dva let myslivosti jsem už k nějakým přišel…

Na jaké ulovené kusy rád vzpomínáte?
Třeba z Nízkých Tater mám velmi silného kňoura se zlatou trofejí, jinak čtyři jeleny, slušný daněk, dva mufloni, z nichž jeden byl medailový, a desítku srnců.

Pouštějí se myslivci navzájem bez problémů do svých revírů?
Místy to funguje v kamarádském duchu, ale jinak se za lovecké místo třeba v naháňkách platí. Například za místo v naháňce na divočáky vyjde v rozmezí od dvou do sedmi tisíc korun na den. Samozřejmě bez složení zkoušek z myslivosti, zbrojního průkazu a zaplacení povolenky lovit nemůžete.

Vzrůstá počet myslivců?
Spíše jich ubývá. Za dvacet let jich ubylo ze zhruba sta tisíc na osmdesát tisíc.

Chytáte pytláky?
Chytáme, ale podaří se je chytit málokdy. Většina z nich už je dávno motorizovaná a obvykle jeden zvěř v noci zastřelí, ujede a druhý si pro ten kus přijde. Když ho chytíme, řekne, že zvíře našel, že s jeho zabitím nemá nic společného… Komerční pytláctví vytlačilo pytláctví z vášně, nebo ze sociálních pohnutek kvůli nedostatku masa. A čím dál modernější je lovit kuší nebo lukem. Ovšem tihle pytláci neloví hlavně kvůli tomu, aby si zvěř odnesli, protože málokdy se jim podaří ji zabít na místě. Zraněnou, která uteče, jen stěží dohledáte, ale oni střílí jen pro požitek a také z praktického hlediska, že střela šípem není slyšet. Nejednou jsme našli zhaslou zvěř, z které trčel šíp. Pytlák navíc nectí myslivecké zásady a klidně loví zvěř v době hájení. Pytlákovi není zatěžko ulovit matku od mláďat nebo březí samice.

Za kolik korun se na černém trhu dá pořídit paroží a kilogram divočiny?
Tuhle jsem se nachomýtl k jedné takové ceně, kdy stál kilogram kýty divočáka tři sta korun. To je pro pytláka atraktivní cena. Myslivci, když prodávají ulovenou zvěř do oficiálních výkupen, tak kilogram vyvrženého divočáka v kůži se podle ceníku vykupuje za třicet až čtyřicet pět korun. Paroží trofejního jelena vyjde třeba na čtvrt milionu korun. Běžný jelen, osmerák, vyjde tak na patnáct až dvacet tisíc korun. V bazaru jsem kdysi viděl paroží z jelena špičáka, to jsou jenom takové ty hůlky, za dvě stě korun, což není adekvátní cena. Běžně se prodává za pět tisíc včetně lovu…

Co je pro myslivce vrcholný zážitek?
Lovit jeleny v říji. Slyšet jelena troubit a dokázat ho troubením přivolat k sobě, když nevíte, jaký kus se před vámi objeví. Nejčastější vábnicí, řevnicí na jelena, je volský roh. Je to napínavé. Jak vypadá, jestli bude lovný, nebo ne.

Jak vypadá lovný kus?
To je takový, který už není chovatelsky žádoucí. Je slabý nebo nemocný, je na svém populačním vrcholu nebo za ním, už ustupuje svým sokům. U srnců bychom měli vyčkat do šesti let jejich věku, u jelena přes dvanáct let. Nelovný kus je mladší, plný síly.

Jak je na tom Kladensko se zvěří?
V kladenských honitbách nejčastěji uvidíme srnčí zvěř, divočáky hlavně kolem Švermova, kvalitní populaci muflonů na Vinařické horce, místy spatříme zvěř dančí, okrajově jelení zvěř, proniká k nám japonský jelen sika. Na ústupu je drobná zvěř zajíc, bažant a koroptev. Koroptev se už desítky let takřka neloví. Výjimečný je divoký králík. Toho nejvíc potkáte kolem Čabárny u Brandýska. Z predátorů narazíte na stopy lišky, kuny skalní i lesní, které nahradily kdysi dominantního tchoře. Vzácná je lasice i hranostaj. Narazili jsme i na zvěř, která tu není doma. Norka amerického, nutrii a psíka mývalovitého. Ti jsou vypuštěni z umělých chovů.

Zmínil jste kunu, černou můru stavení i majitelů aut. Doporučte něco skutečně účinného na její vypuzení…
Nic jiného, než odchyt, nepomůže. Věřte mi, mám s tím zkušenosti (směje se).

Za čtrnáct dnů v pátek pořádá vaše organizace Myslivecký ples. Bude na něm ústředním pitím myslivecká?
Možná vás to překvapí, ale myslivci u nás myslivce moc nepijí. Pije se zelená a nevím proč griotka. Samozřejmě mimo hony.

Koho byste zvolil příští Tváří týdne a na co byste se dotyčné osoby rád zeptal?
Poprosím vás, oslovte Petra Starého z Naučného střediska Čabárna, a zeptejte se ho na jeho názor na myslivce (usmívá se).

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí