Petr Starý: Kromě peněz potřebuje naše stanice vyřešit dopravu

Stálá expozice domácích zvířat dělá z Čabárny neoficiální kladenskou ZOO, kam se chodí na procházku s malými dětmi. Ty vedle záchranné stanice často navštěvují se školou i naučné středisko AVES. Oběma střediskům velí ředitel Petr Starý (55), naše Tvář týdne.

Myslivec Petr Frühauf, minulá Tvář týdne, se vás ptá, jak myslivce snášíte. Prý je zrovna v oblibě nemáte kvůli tomu, že po některých občas zůstane raněné zvíře…
Nemám s myslivci nejmenší problém (směje se). Vycházím s nimi v dobrém. Žádná raněná zvířata po jejich zásahu tady nemáme. Trošku mě mrzí, že po nich zůstávají na zemi ležet nábojnice. Ale to je problém i v jiných zemích, nejen u nás. V naučném středisku máme přes třicet výukových programů, jeden z nich je právě o myslivosti a panu Frühaufovi se líbil.

Naučné středisko funguje ve speciálním ubytovacím centru šestý rok. Je stále hojně navštěvované?
Středisko jako takové existuje patnáctý rok. Až do roku 2010 jsme využívali prostory klubovny, nebo jsme za dětmi jezdili do škol. Od té doby, co máme k dispozici moderní budovu, školy ji stále hojně využívají. Liché měsíce jsou jen dva, prosinec a leden. Zbytek roku máme plno jak v ubytovací kapacitě, kdy škola přijede v pondělí a odjíždí v pátek, tak sem chodí třídy na dopolední výuku a pro ně musíme rozšiřovat prostory o jídelnu, protože máme jenom jednu učebnu. Vedle toho zde provozujeme několik zájmových kroužků.

Potřebovali byste něco vylepšit?
Plánů je hodně, ale jako vždycky, je to hlavně o penězích. Dostáváme podporu od města Kladna i obcí, žádáme o granty, staráme se, jak můžeme. Potřebovali bychom na činnost optimálně milion a půl korun, ovšem poslední rozpočet jsme měli něco málo přes milion. Rádi bychom pro děti vybudovali například pocitovou stezku, rozšířili dětské hřiště o další prvky, potřebujeme odbahnit potok i jezírko, rekonstruovat dřevěné prvky, klece.

Mě, coby návštěvníka, jako první napadne, že se k vám bez auta či kola dostanu velmi obtížně. Dá se s tím podle vás něco dělat?
To je otázka pro veřejného dopravce. Jeden čas sem jezdila prodloužená linka číslo 2. Nevíme, proč sem jezdit přestala. Teď se k nám dostanete jen meziměstským autobusem, co jezdí do Kralup. Nám by stačilo, kdyby sem zase dvojka zajížděla. Třeba jen od jara do podzimu, dvakrát za dopoledne, častěji o víkendech. Podle mne by se znatelně zvýšila návštěvnost Čabárny a ubylo by snad aut, která tu na silnici způsobují problémy. Nechali jsme dát na silnici značku omezující rychlost, ale řidiči to většinou nedodržují. Pomohla by i častější měření rychlosti. Je to tu o strach. Dítě naštěstí nikdo nesrazil, ovšem aut ve škarpě tu bývá poměrně dost. Pěšky se k nám dostanete bezpečně po cyklostezce od Cikánky. Pro malé děti to může být daleko.

Ty se k vám těší na domácí zvířata. Jak si stojí záchranná stanice?
Starostí je v ní hodně, ale stojí si dobře. Rok od roku přibývá přijatých zraněných zvířat. Za loňský rok jich záchrannou stanicí prošlo přes tisíc. Přes padesát procent jsme jich vrátili zpátky do přírody. Některá, bohužel, nepřežijí, něco musíme utratit.

Jaká je v současné době stálá sestava záchranné stanice?
Dvanáct káňat, deset poštolek, dvě veverky, kočka divoká, o které spousta lidí ani neví, že se v naší přírodě stále nachází, my máme kocoura, čápy, labuť, koně, ovce, kozy a prase.

Bude zabijačka?
Nebude. Naše zvířata nejíme. Když se něco namnoží, tak zvířata vyměníme, nebo odprodáme. Prasata rovněž odprodáváme. Na jaře zase přijmeme odstavená selata. 

Máte pro zvířata rezervu v „ubytovací“ kapacitě?
Máme. Jsme obsazeni tak ze dvou třetin. Můžeme přijmout třeba i lišku, jezevce, kunu. Vůle tam je.

Vaše stanice se stará také o medvědice Míšu a Martu v kladenské Zámecké zahradě. Jak jsou na tom dcera a s matkou?
Dcera už dávno převzala dominanci. Proto se vypouštějí každá zvlášť. Matce je dvacet sedm let, dceři sedmnáct. Starší už přežívá dva roky nad medvědí průměr.

Jednou medvědárium osiří. Co byste tam vypustil místo medvědů?
Klidně ryse. Kladno ho má ve znaku. My bychom ho brali i sem.

Přežije Čabárna?
Přežila loni, tak snad přežije i letos (směje se). Uvidíme, jak to bude.

Vyberete nám příští Tvář týdne?
Rád bych věděl, jakou další knížku pro děti plánuje kreslíř Přemysl Povondra?

Jan Murárik

cabarnadivoky

Divoký kocour, miláček návštěvníků Čabárny

cabarnahriste

Hřišti pro děti by slušelo více zábavných prvků

cabarnakozel

 Kozel je mazlivý

cabarnanacabarne

Na Čabárně pobíhají vzácní divocí králíci

cabarnanektera

Některá zvířata jsou tu napořád

cabarnapetr

Petr Starý je za naučné středisko rád

cabarnapetrstarysni

Ředitel sní o rozšíření pozemku stanice

cabarnaspoustu

Spoustu prvků je nutné vyměnit


Počasí Kladno

Předpověď počasí