Starosta Burger: Kruhový objezd musí vzniknout co nejdřív

Třetím rokem se stará o blaho jedné z nejvýznamnějších obcí v těsném sousedství Kladna. Obce, kterou v brzké době čeká zásadní předěl v komunikační síti. Tváří týdne je Jan Burger, starosta Velkého Přítočna.  

Proč jste přijal post starosty?
Chtěl jsem a cítil potřebu přinést do vedení obce nový impuls k jejímu rozvoji. Cítil jsem, že je možné v některých oblastech pozvednout životní úroveň všech obyvatel obce. Samozřejmě to byla i výzva, zda naše cíle, které jsme si se zastupiteli dali, se podaří ve volebním období realizovat. Například to znamenalo vystavět fungující novou kanalizaci a následně uvést do chodu stávající, která se místním slibovala několik let. Dále pak opravit a vybudovat nové komunikace a chodníky, zrevitalizovat volnočasový areál, kde se místní začnou opět rádi setkávat, postupně rekonstruovat obecní sál, vybudovat moderní víceúčelové hřiště, parkoviště u mateřské školy a samozřejmě zvýšit bezpečnost dopravy v obci. Mnoho z potřebného se nám již podařilo dokončit.

Jakou největší zkušenost jste za necelé tři roky v úřadě získal?
Bohužel, je to zrovna skutečnost, která mě ani moc před nástupem nenapadala. A týká se řešení konkrétních problémů s nadřazenými úřady a institucemi. Většina z nich vaše místní poměry vůbec nezná. A tak se o řešení problémů nebo rozvoje obce musíte postarat alespoň v úvodu sami. Všechno si musíte většinou zařídit. A záleží jen na vás, co všechno pro obec vyběháte, protože vyběhat toho lze poměrně dost. To platí za předpokladu, že se obrníte velkou trpělivostí a zarputilostí. Letos i díky tomu vybudujeme u „Jednoty“ kruhový objezd. Beru to jako velký úspěch zastupitelstva obce Velkého Přítočna! V těchto dnech se ladí logistika výstavby, protože v sousedním Malém Přítočně bude probíhat kompletní rekonstrukce povrchu komunikace I/61.Proto je nutné koordinovat obě stavby tak, aby rezidenti měli co nejméně starostí, jak se dostanou do svých domovů.

Vychází vám vstříc město Kladno?
Kladenský úřad nám vychází maximálně vstříc. S vedením města a jednotlivými odbory jsme našli společnou řeč například v řešení problémů v průmyslové zóně Kladno-Jih a následné podpoře výstavby kruhového objezdu, kde nám vyšli vstříc v rámci rychlého vydání stavebního povolení. Společně  s Městem Kladno se také snažíme při jednáních s ŘSD o urychlení výstavby obchvatu, který by nám všem komplikace s kritickou dopravní situací vyřešil.

V soukromí jste znám jako aktivní sportovec. Kterému sportovnímu odvětví se v současné době věnujete nejvíc?
Je to fitness. Dnes mu již propadla celá moje rodina, syn, dcera i manželka. Tenhle moderní styl života nás baví. Se synem jsme to pojali opravdu vážně a ke společnému pravidelnému cvičení jsme vytvořili nový webový portál Získej tělo. Najdete ho na adrese www.ziskejtelo.cz. Můžete si v něm naplánovat a spočítat svůj jídelníček, evidovat si své tréninky, sledovat průběh vašeho zlepšení, čerpat znalosti od ostatních uživatelů, kteří přidávají příspěvky na hlavní zeď a samozřejmě je tam spousta dalšího obsahu. Tolik jen pro představu, jak portál funguje. 

Jaký nejbližší cíl máte před sebou?
Nejbližších cílů mám více, ale hlavní prioritou je samozřejmě výstavba kruhového objezdu a snaha ve spolupráci s Kladnem, okolními obcemi a investory v průmylové zóně posunout výstavbu obchvatu na co nejbližší termín. Menší a neméně důležité projekty v naší obci již začínáme realizovat nyní. Osobní nejbližší cíl se týká nového projektu Ziskej tělo, který odstartoval s velkým úspěchem. Máme za cíl z něho vytvořit unikátní projekt a nástroj v ČR a na Slovensku.

Vyberete pro nás příští Tvář týdne, nebo výběr necháte na nás?
Výběr nechám na vás. 

Jan Murárik

burgerjste

Jste vítáni!

burgerprace

Práce je tolik, že úřaduje občas i v kalupu

burgertelo

Získej tělo v podání Jana Burgera


Počasí Kladno

Předpověď počasí