Jaroslav Tauber: Pozornosti Petra Jandy si vážím

Kladenský rodák, kytarista, člen kapely B Plán a hudebního tělesa Duo Jaroslav Jarda Tauber se v minulých dnech na chvíli ocitl v muzikantském snu. Po boku svého učitele a československé hudební legendy ze skupiny Olympic Petra Jandy si zahrál ve Spojených státech amerických. 

Jak jste se ocitl na turné v USA s Petrem Jandou?
S Petrem se znám zhruba šest let a učil mě tři a půl roku na konzervatoři. Tato nabídka přišla letos v létě, když jsem s Petrem hrál na jeho garden party a viděl nás tam George Vlček – promotér Petrova amerického turné. Navrhl, že pokud by Petr souhlasi,l mohl bych se k nim připojit na turné. A Petr souhlasil. 

Pro koho jste hráli?
Koncerty jsou připravovány pro Čechy a Slováky, kteří ve státech žijí. Občas se objevil i nějaký Američan. Lidé byli skvělí, vstřícní. Po koncertech se i dlouho povídalo. Byla velká pohoda. Odehráli jsme šest koncertů. V Denveru, Phoenixu, San Diegu, San Franciscu, Long Beach a Las Vegas. 

Myslíte, že vás tato zkušenost nějakým způsobem muzikantsky posune?
Rozhodně už posunula. Získal jsem nové zkušenosti i zážitky. Petr mi opět předal plno nových zkušeností a vyprávěl o různých svých zážitcích. Toho si vždy vážím. Viděl jsem hodně krásných míst v Americe a poznal jsem mnoho nových přátel, s kterými jsem už v kontaktu, a kteří mi dokonce nabídli, abych zase přijel. Z toho mám také velkou radost. 

Co vás v nejbližší době čeká?
V kapele Plán B máme nového bubeníka a basáka. Z původní sestavy jsem zůstal jen já a zpěvák Lukáš Písařík. Teď nás čeká první společná zkouška a sehrávání a sedmnáctého listopadu první koncert v kladenském Auto Dafé. Zároveň s koncertem představíme nový klip. Dělám také kapelníka ve skupině zpěváka Petra Kutheila, průběžně vystupujeme s Duo Jaroslav a opět začnou koncerty v restauraci U České Lípy. První je ve středu 24. října. Chci zkusit složit nějaké písničky čistě pro sebe. Práce a nápadů je i díky inspiraci Amerikou celkem dost. Doufám, že většina vyjde (usmívá se).

Jan Murárik

hudbaspetremjandou

S Petrem Jandou

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí