Ondřej Pavelec: Na zavřenou extraligu bych se nedíval

Tu a tam komentuje hokej, nebo na něj zamíří kamera, jak sleduje hokejový zápas na tribuně. V teplých dnech na fotkách drží golfovou hůl. Nedávno se v médiích objevila zpráva, že se zapojil do hokejového projektu. Bývalého gólmana NHL, Kladna a mistra světa z roku 2010 Ondřeje Pavelce (32) jsme vyzpovídali při náhodném setkání v Kladně.

Čím tráví Ondra Pavelec v současnosti nejvíce času?
S Jirkou Tlustým jsme otevřeli v Příbrami hokejové tréninkové centrum, pomáhám trénovat gólmany v Ústí nad Labem. Občas navštívím nějaký zápas v extralize. Volného času mám málo, ale takhle jsem si to představoval. Jsem spokojený.

Občas jste na sociálních sítích viděn v zahraničí…
To jen výjimečně. Cestování mě nijak nechytlo. Nemusím dlouhé lety. Spíše jsem radši v Čechách. V životě jsem si cestování užil dost. Ulevilo se mi, že už nemusím odletět z domova na půl roku za hokejem. Možná mě záliba v cestování a poznávání ještě čeká, třeba mě to jednou chytne (usmívá se). Teď se mi nejvíc líbí v Praze na Žižkově, kde bydlím. Je to úžasné místo. Do Kladna jezdím akorát za rodiči a babičkou. Dvakrát jsem byl v Kladně na hokeji.

Sledujete extraligu?
Když jsem ještě hrál, nesnášel jsem dívat se v televizi na hokej, nebo na něj chodit. Měl jsem ho plné zuby. Teď, když jsem skončil, koukám na hokej jinak. Baví mě ho sledovat. Na hokej jsem nezanevřel. Jsem u něj prakticky pořád.

Co všechno musí Kladno ve své hře změnit, aby se zachránilo?
Do konce základní části je ve hře stále dost bodů. A Kladno to má ve svých rukách. Rytíři mě mile překvapili tím, jak se v sezoně zvedli. Na začátku extraligy jsem si myslel, že tím, co předváděli, jednoznačně spadnou zpátky do první ligy. Spletl jsem se. Držím jim palce. Když se zachrání, měli by slavit, jako kdyby vyhráli titul. Od posledního místa je zachránily hlavně výkony Jágra, Godly, Austina a Vampoly. Myslím, že v případě Godly se dlouho v extralize nikomu nepovede vybrat tak kvalitního volného gólmana, který k tomu ještě skvěle zapadne do týmu! A patří k nejlepším v extralize. Bez těchto hráčů by tak od dvacátého kola dole nebylo o co hrát…

Uzavřel byste extraligu?
V žádném případě. Vždyť například teď, co se v ní odehrává za drama, dělá extraligu zajímavou. Do poslední chvíle na čtyřech stadionech sledují, kdo z nich se zachrání, nahoře se bojuje o nejlepší start v play off. Kdyby se soutěž uzavřela, přestala by mě zajímat. Nesledoval bych ji. Přestal bych na ni chodit. Jakmile se to zavře, stane se z extraligy džungle. První liga na uzavření podle mne doplatila.

Je možné, že se k hokeji vrátíte jako gólman?
Ne! Nedávno jsem chytal exhibiční zápas a po chvíli jsem byl totálně vyřízený. To mě utvrdilo v tom, že jsem se správně rozhodl ukončit kariéru. Na druhou stanu vím, že kdybych měl motivaci, vrátit bych se dokázal. Ale nevím, co by muselo být tím hnacím motorem (usmívá se), abych se vrátil. Peníze by to určitě nebyly.

Sportujete rekreačně?
Nedělám nic. Dvakrát týdně chodím s partou rekreantů v Letňanech na led jako útočník. Nesnáším běhání a posilovnu. Oblíbil jsem si golf. Ten se stal v současné době mým velkým koníčkem.

Kdyby vám některý z klubů dal příležitost, trénoval byste brankáře ve vyšší soutěži než je první liga?
Nechávám tomu volný průběh. Do ničeho nechci skočit po hlavě. Nerad bych toho litoval. Pomalu končí sezona, uvidíme, co se objeví.

Jan Murárik 



 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí