Petr Ton: Jinde než za Rytíře bych nehrál!

Kladenský zimní stadion dnes (17.30 h.) hostí exhibici hokejistů Izraele a českého výběru Legendy Milana Nového. Oporou jeho týmu by měl být útočník Petr Ton (44, na snímku se synem), který ještě v aktivní kariéře neřekl poslední slovo, i když se i díky svému synovi už dal na trenérskou dráhu.

Jaká je nejčastější náplň vašich dní?
Pomáhám v Kladně trénovat mladší i starší dorost. Sám se připravuji na návrat do hokeje po zranění i jako hráč. Dal jsem si ultimátum na začátek prosince. V té době se rozhodnu, jestli mně zdraví dovolí hrát profesionální hokej. 

Fyzicky se na to cítíte už teď?
Cítím se výborně, protože jsem na sobě po operaci ruky letos na jaře nepřestal makat. Ale ještě nevím, co to udělá, až vlezu pořádně na led. To je něco jiného, než chodit do posilovny a jezdit na kole. Trénoval jsem například dvě hodiny po sobě s dorostem a chvílemi jsem se proklínal, jestli to mám ještě zapotřebí (směje se). 

Je trénování vaše budoucnost?
Vypadá to, že se budu trénování věnovat. Podílím se na hokejové škole, mám trenérské béčko a s Petrem Tenkrátem studujeme kondičního fitness trenéra. Z hokeje se stal sport na celý rok a já bych rád věděl, jak připravit své hráče nejlépe i po fyzické stránce mimo led. Za posledních deset let se hokej zrychlil, hráči jsou dynamičtější.

Jak jsou na tom kladenští dorostenci, které pravidelně vídáte?
Na to není jednoduché odpovědět. Myslíte si, že v tomhle věku to velmi talentovaný kluk někam dotáhne a on za chvíli z hokeje zmizí. Naopak, méně talentovaný dorostenec k vašemu milému překvapení se v dospělosti hokejem živí... 

Podobné platí nyní i o vás. Když to na začátku prosince půjde, stane se z vás zase prvoligový Rytíř?
Když uznám, že bych mohl hrát a být pro tým platný, sám se Rytířům nabídnu. Pak jsem připravený i na to, že mně trenéři třeba řeknou, že se jim do koncepce nehodím. Přemýšlím o návratu. Nikde jinde než za Rytíře bych nehrál!

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí