Vladimír Dufek: Učíme děti hýbat se

Sportující učitelé. Současná česká společnost často upozorňuje, že se děti staví k aktivnímu sportování spíše zády než čelem. Oslovili jsme kladenské sportující učitele, abychom se dozvěděli jejich názor na sportovní aktivitu žáku a studentů. Vladimír Dufek (60) vede na postu ředitele kladenskou „dvanáctku“ v Brjanské ulici. Ve volném čase se věnuje fotbalu ve Velké Dobré.

Když jste byl student nebo žák, měl jste učitele, kteří aktivně sportovali?
Na střední škole pro mne, a nejen pro mne, bylo více sportujících učitelů vzorem.

Vědí o vás žáci, že jste sportující učitel?
Už bývalý sportující (směje se). Nemám pomalu ani čas se jednou týdně sejít s naší fotbalovou starou gardou. Takže asi nevědí.

 

Máte pocit, že studentky a studenti z vaší školy rádi a ve velkém počtu sportují?
To je katastrofa. Podle mého názoru ještě horší, než se říká. Zatímco naše generace začala většinou tloustnout až po padesátce, už takoví přicházejí do škol prvňáci… My je u nás učíme hýbat se. Bohužel, řada dětí je částečně, nebo zcela osvobozena z tělesné výchovy. Zvláště dívky. S pohybem či se sportovní šikovností jsou často na štíru i žáci sportovních tříd. Pohybově nadané žáky typu Vladimíra Kameše a jeho generace byste našli jen stěží.

Jsou ony nesportující děti podle vás alespoň zapálené do sportu jako fanoušci?
Když se daří, tak jsou najednou všichni jednotní ve fandění hokejistům (směje se). Hlavně národnímu týmu. To požadují, aby se nemuseli učit a mohli se dívat na hokejový zápas.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí