Osobnosti školních lavic. Kryštof němčinu v životě využije

Nemusejí čekat, až budou naplno vhozeni do světa dospělých. I když chodí na základku či v Kladně studují, projevili se už nyní jako výrazné osobnosti. My vám některé z nich do konce školního roku představíme. Gymnázium Kladno vybralo Kryštofa Růžičku (18), němčináře, který se chce stát lékařem.

Jak si vysvětlujete, že vás škola vybrala jako svoji osobnost?
Zřejmě proto, že jsem školu reprezentoval v národním kole německého jazyka (usmívá se). Tam jsem skončil na devátém místě, tedy asi v polovině všech soutěžících.

Pro vás je deváté místo úspěch, nebo neúspěch?
Beru to jako úspěch, ale beru to i jako průměr. Vůči německému jazyku jsem spíše impulzivní student, než abych se připravoval systematicky a trpělivě. Pokud budu chtít skončit lépe, tak se ovšem takové přípravě nevyhnu. 

Proč jste se dal na němčinu?
Němčina se mi líbí od malička. Když jsem si měl na jazykové základní škole vybrat, jaký jazyk se začnu učit, tak jsem němčině dal přednost před francouzštinu, a to i přesto, že v rodině máme frankofoně zaměřené příbuzenstvo. Těžko říct, kdy moje náklonnost k tomuto jazyku vznikla, co bylo impulsem, že jsem ho začal mít rád. Ale měl jsem třeba v oblibě německé detektivní seriály (směje se).

Kdy jste němčinu poprvé použil v praxi?
Při výměnném pobytu. Potěšilo mě, že jsem německé děti tím, jak mluvím, překvapil. V dobrém se mně smály za výslovnost a učily mě bavorský dialekt.

Co s němčinou chcete v životě dokázat?
Dobré komunikativní i profesní úrovně, protože bych v Německu jednou rád pracoval například jako lékař. Mám totiž v plánu vystudovat medicínu. 

Byla volba mezistanice v podobě kladenského gymnázia dobrým krokem?
Určitě je to pro mě důležitý krok k dalšímu vzdělávání. Neberu to jen jako mezistanici. Je to velice dobrá škola, je to gymnázium, jaké by mělo být.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí