Jak se daří, hostinští? Dvořák z Penzionu 68 zimu přežije

Letošní rok není zvláště pro provozovatele pohostinství jednoduchý. Stát zavedl směrem k hospodám různá opatření a lidé mimo Prahu prý utrácejí v restauracích čím dál tím méně peněz. V našem seriálu nás zajímá, jak se mají hostinští v Kladně. Penzion rodiny Jágrů provozuje Josef Dvořák od letošního jara.

Jak se vám daří?
Nad očekávání dobře (usmívá se).

Žádné potíže?
Všechno v pořádku. Investice do registrovaných pokladen mně nikdo nevrátí a s ostatními povinnostmi, jako je například pět korun „vzdušného“ za ubytovaného klienta, se vyrovnat musím taky. Vadí mi, že nám, provozovatelům restaurací, vnutili povinné užívání registračních pokladen dřív než některým dalším podnikatelským oborům. Nechápu, proč v tomhle není rovnost.

Očekával jsem, že budete lamentovat nad protikuřáckým zákonem…
Od začátku, tedy ještě před tímto zákonem, mám restauraci nekuřáckou, čímž jsem šel do rizika, že si k nám nikdo cestu nenajde. Ale musím zaklepat, lidí máme dost. Hlavně večer a o víkendech. Jen přes obědy je to pořád slabší. Ještě jsem nenaučil lidi z okolí chodit na obědy, i když ti, co k nám zavítali, si kuchyň chválí. Trpíme tím, že kolem nás není velký podnik. Uvažuji, že začnu obědy rozvážet. Co se cigaret týče, tak ty u nás nekoupíte a lidé se ani na ně neptají. Nekouření jim nevadí. 

Jak jde ubytování?
Výborně. Zaregistroval jsem se na jednom portále, který se zabývá bukováním ubytování a šlape to. Samozřejmě v obsazenosti máme výkyvy, ale ubytovaní klienti mně vydělají na provoz penzionu včetně personálu a restaurace vydělávává na mě (směje se). Ovšem na dovolené jsem nebyl, dovolit si odjet nemůžu. Jsem zvyklý v práci trávit každý večer. Máme totiž dost akcí. 

O personál také nemáte nouzi?
Od té doby, co jsem v rozhovoru, který ve Vašem Kladně nedávno vyšel, zmínil, že nemohu sehnat spolehlivý personál, tak se mi lidé hlásí sami a je spíše personální přetlak. 

Jaká je budoucnost pohostinství na Ostrovci?
Nevím, jaká bude zima, protože zimní období penzionu jsem ještě nezažil. Těžko říct, ale i přes horší zimu zavírat a krachovat se nechystám.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí