Daniel Koleška: Sponzorům jsme vděční za každou korunu

Zoopark Zájezd se letos ocitl v dosud nepoznané krizi. Vládní opatření v boji proti koronaviru dostala tuhle populární zahradu do kolen. Vedoucí vzdělávání a výzkumu Zooparku Daniel Koleška v rozhovoru pro Vaše Kladno rozkrývá reálnou situaci firmy, která za své existence vzdělala nejednu generaci dětí.

Do zoologických zahrad se nesmí. Jsou návštěvníci jediným zdrojem financí?
Jsou naším hlavním zdrojem financí. Banky nám v tuto chvíli další půjčku nedají. Těžko odhadovat, jak dlouho ještě vydržíme. Těžko můžeme ze dne na den prodat naše zvířata. O ty se budeme starat do poslední chvíle, do roztrhání těla. Když zůstaneme kvůli vládnímu nařízení zavřeni déle než do konce roku, pak už asi nebudeme vědět, jak dál. Každý zavřený týden pro nás znamená ztrátu až sto padesát tisíc korun. Při nonstop provozu péče o zvířata nemůžeme nikoho z ošetřovatelů poslat na home office. Bohužel, vládní kompenzace se nás netýkají… Musíme se o sebe postarat sami.

Začnou zvířata trpět hlady?
Jsem si jistý tím, že ne. Máme také svoje zdroje krmiva. Na zimu jsme zajištění. Velmi nám pomáhá nezištná pomoc veřejnosti. Dostali jsme například ořechy, ohromné množství zeleniny a jablek. Nicméně základní krmivo něco stojí a v současné době jdou na něj naše úspory. Doufám, že nás lidé dál nenechají padnout. Podpora je velká, i když na jaře v karanténě byla větší. Je znát, že špatná doba doléhá už na všechny…

Podporují vás firmy?
Jsme vděční za každou korunu, kterou od firem dostaneme. Za adopci zvířete chceme deset tisíc za rok. I to jsou pro nás důležité peníze. Děkujeme za ně. Naštěstí nám i jednotlivci píší, že mají zájem o adopci zvířat. Ohromně nás to nabíjí do další práce. Velmi nám pomůže, když si firmy u nás koupí vstupenky na příští rok a dají je třeba svým zaměstnancům k Vánocům, nebo v případě obchodních řetězců zákazníkům či do různých soutěží. Přivítáme i materiální podporu.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí