Kladenští pomozme! Matějovi schází k vozíku 19.826,23 korun…

Poprvé se Matěj Pavlík nadýchl jedenáct minut po narození a celý život je odkázán na pomoc druhých i invalidní vozík. Rodiče založili transparentní účet, na který mu dárci přispívají na zakoupení elektrovozíku. Matěj trpí výrazným postižením obou dolních a jedné horní končetiny. 

Kde se současným vozíkem na vlastní pohon máte při jízdě největší potíže?
Velmi náročné a vysilující jsou nájezdy na chodníky a nemám šanci vyjet ani mírný kopec. Několikrát jsem z vozíku spadl. 

V Praze studujete i přespáváte na internátu. Jak v takovém případě po metropoli cestujete?
Na internát, kde trávím pět dnů v týdnu, a třeba po Kladně, mě vozí táta. Když jsem sám, snažím se vybírat cesty, kde nejsou kopce. Takže skoro nikam nejezdím… Mám už své vyježděné trasy. Do neznáma se nepouštím. S vozíkem na elektrický pohon bych kopečky zvládal v pohodě. Jezdil bych na výlety, za poznáním, užíval bych si víc obyčejného života. Bohužel, nemám na něj a ani naše rodina si nemůže dovolit takový koupit.

Na internátu žijete bez rodiny. S čím vám musí okolí pomáhat?
S navlékáním ponožek a s obouváním. Když si jedu do večerky vedle intru něco koupit k jídlu, tak přijedu ke dveřím, zaklepu, řeknu, co chci a oni mně to donesou.

S tátou jezdíte do kladenského Aquaparku. Kolikrát týdně plavete?
Jednou. Učím se plavat, abych se v případě nějaké nehody neutopil. Zatím zvládám plavat na zádech (usmívá se). Ale celkově se v tom ještě plácám.

Věříte, že už příští rok budete jezdit na elektrovozíku?
Rád bych tomu věřil. Je to moje veliké přání, můj sen. Neskutečně mi to usnadní moje zdravotní trápení. Moc děkuju čtenářům Vašeho Kladna i dalším dárcům, kteří mně na vozík přispěli.

-red-
Odkaz na transparentní účet u FIO banky: www.fio.cz/ib2/transparent?a=3302201100
Číslo účtu: 3302201100/2010

matejotec
Mimo internát a školu doprovází Matěje všude jinde jeho otec

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí