Vlastimil Kůt: Rád bych ovlivnil dění v naší vlasti k lepšímu

Téměř třicet roků pracoval u policie. Z kladenských chodníků se vypracoval na generálního inspektora. V současné době Vlastimil Kůt vozí pacienty sanitami Oblastní nemocnice Kladno a vstupuje do politického dění.

Proč jste ze směnného provozu u policie přešel do směnného namáhavého provozu na sanitách?
Měl jsem pocit, že chci změnu. Konkrétní důvod za tím nebyl. Když jsem se rozhodoval, kam půjdu pracovat, převážila ve mně zažitá potřeba pomáhat lidem. K sanitám mne přivedl kamarád a zároveň šéf dopravy v nemocnici Štefan Šulgán.

Pochopil bych to u mladého kluka, ale ve vašem věku jít do tak fyzicky namáhavého povolání je riziko, ale zároveň i obdivuhodné...
Věděl jsem, že to je namáhavá zodpovědná práce, ale že natolik, to jsem netušil. Naštěstí se fyzicky udržuji, tak to zvládám (usmívá se). Směny mi nevadí, u kriminálky jsem si jich zažil spousty.

Kam v současnosti vozíte pacienty nejčastěji?
To je dá se říct pořád stejné. Na různá odborná lékařská pracoviště od dialýz po vyšetření mezi Kladnem a Prahou. To je standard. Výjimečně jezdíme pro záchrannou službu.

Jací jsou pacienti?
Respektují nás. Je příjemné, že naši práci mnozí vnímají a respektují. Najdou se samozřejmě výjimky.

Doporučil byste tuhle práci obecně starším ročníkům nebo spíše jen ve výjimečných případech?
Doporučil bych ji komukoli, kdo si uvědomuje, že jde o službu lidem a je fyzicky zdatný. V Kladně se k tomuto poslání navíc dostanete do výborné party kamarádů kolegů.

Vedle své práce kandidujete za Kladno do Poslanecké sněmovny. Proč jste se dobrovolně postavil na svou další životní křižovatku?
Není mi lhostejné dění v naší vlasti. Rád bych ho ovlivnil k lepšímu.

Jan Murárik

sanitar

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí