Radka Novotná: Děti číst chtějí

Městská knihovna Kladno doznala nedávno změny na postu ředitelky. Nově do křesla šéfky kulturní instituce usedla Radka Novotná.

Změnil se kladenský čtenář za dvacet roků vašeho působení v knihovně?
Čtenář se nezměnil tak, jako se spíše změnila knihovna a její poslání. I když to v jistém období působilo tak, že se čtenář spíše přikloní k elektronické knize, vypadá to, že zvítězila tištěná kniha, ke které se čtenář zase vrací (usmívá se). Samozřejmě se změnil a mění okruh čtenářského zájmu. Za více než dvacet roků se ale výrazně změnilo především knihovnictví. Před lety jsme si vystačili ve velkých uvozovkách s půjčováním knih a podáváním kvalitních informací. V současnosti se i knihovnictví ubírá jiným směrem. Velký důraz, a to na všech úrovních života, se klade na funkci vzdělávací.  Zároveň je také velice důležité brát knihovnu jako komunitní centrum, místo pro setkávání napříč generacemi. Pokoušíme se návštěvníkům knihovny nabízet vzdělávání i zábavu.

Vzrostl za dobu, co jste v knihovně, razantně počet knih, které můžete čtenářům nabídnout?
Začínala jsem v době, kdy jsme byli Středočeskou vědeckou knihovnou. Krátce po mém nástupu vznikla Městská knihovna Kladno s fondem zapůjčeným vědeckou knihovnou. Postupně jsme vraceli a vracíme vědecké knihovně knihy a také je vyřazujeme, především z důvodů opotřebení. V současnosti máme přes devadesát tisíc knih městského fondu a přes třicet tisíc knih vědecké knihovny. Každý rok o něco více knih nakoupíme, než vyřadíme. Sklady máme naplněné tak z jedné třetiny. Podle mého názoru je přes sto tisíc knih optimální počet.

Který žánr čtenáři vyhledávají napříč časem?
Zájem čtenářů se v čase pochopitelně vyvíjí. Příkladem může být současný zájem čtenářů o severskou literaturu, především její detektivky. Jsme knihovnou městskou, zájem našich čtenářů cílí především na beletrii a populárně naučnou literaturu. Jsou zde stálice čtenářského zájmu, například skutečné příběhy či životopisy a mezi dětmi samozřejmě doporučená četba.

Pasovali jste děti ze základních škol na čtenáře. Máte pocit, že dnešní děti prahnou po tištěných knihách?
Jsem přesvědčená o tom, že děti chtějí číst. Podle mne přitom není úplně podstatné, zda rodiče jsou vášnivými čtenáři, ale dítě, které přivede do knihovny v útlém věku rodič, má ke knize mnohem snazší cestu.

Dočkají se v nejbližší době čtenáři u vás novinky ve službách?
Nové věci připravujeme. Například kolegyně z Oddělení pro dospělé chystají Čtenářský klub. Nechci prozrazovat podrobnosti, ale nabízí se, že obsahem bude setkávání čtenářů s knihovnicemi nad knižními tituly (usmívá se).

Jan Murárik

pasovani
Pasování na čtenáře v kladenské knihovně má dlouhou tradici a je oblíbené

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí