Rudolf Cverna: Kdysi jsem přijal výzvu a teď jsem za tuhle práci rád

Má za sebou deset let za volantem autobusu a prý by neměnil. Ve společnosti ČSAD MHD Kladno Arriva je jedním z mála romského etnika na pozici šoféra. Rudolf Cverna (46) v rozhovoru pro Vaše Kladno porovnává dobu svých začátků v dopravě se současností.

Proč jste se rozhodl vozit lidi?
Neměl jsem práci. Tenkrát jezdil můj bratranec s autobusem v Praze a u nás tady v podniku jezdí jeho syn. Vysvětlil mi, co to obnáší a vyzval mě, ať to zkusím. Výzvu jsem přijal a zjistil jsem okamžitě, že mě tahle práce baví.

Kde jste předtím přišel o práci?
Dělal jsem, skladníka v jedné kladenské firmě. Zkrachovala...

Říkáte, že vás povolání šoféra hned chytlo. Bylo něco, čeho jste se přeci jen zpočátku obával?
Nic takového. Ničeho jsem se neobával (směje se). My to v rodině máme v krvi. Prostě jsem autobus nastartoval, udělal jsem si oprávnění a jezdím. V současné době vás svezu mezi Kladnem, Velvary, Pchery nebo do Prahy.

Změnila se za těch deset let v očích šoféra autobusu hodně doprava na českých silnicích?
Přibylo hrozně aut. To je katastrofa. Zdržují nás. Rozšířil se nešvar vybržďování. To je šílený, co si někteří řidiči vůči nám dovolí.

Jsou nyní cestující jiní než v době, kdy jste najížděl první kilometry?
Více jsou vidět ti agresivní, drzí. Ale to je asi dobou. Nadávají, kopou do dveří. Víc je samozřejmě slušných cestujících, jenom v porovnání s mými začátky jsou ti agresivní ještě horší než bývali...

Předhazují vám, že jste Rom?
S tím jsem nikdy problém neměl. Do cikánů mně nikdo nenadává ani mi nepředhazuje, že jsem v něčem jiný. V tomhle směru jsou lidi slušní.

Změnily se za dekádu vaše pracovní podmínky?
Jednoznačně k lepšímu! Jsme moc rád, že můžu u ČSAD dělat. Kdyby se mě stejně starý chlap jako jsem já teď zeptal, jestli bych mu tohle zaměstnání doporučil, odpověděl bych, ať neváhá a jde k nám. Pokud mě zdraví dovolí, zůstanu za volantem do důchodu.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí