Martin Špaček vidí Rytíře v play off a hokejbalisty na trůnu

U kladenských Rytířů působí na pozici provozního manažera, u kladenských hokejbalistů v roli kapitána týmu. Martin Špaček (27) v rozhovoru pro Vaše Kladno vypráví, co pro něj oba sporty znamenají.

V jakém stavu je podle vás současný kladenský hokejbal z pohledu kapitána slavného klubu?
Stále patříme k absolutní extraligové špičce, i když poslední titul je starý několik sezon. Když jsem přišel do áčka, ještě jsme vyhráli dva tituly v řadě. Teď máme šest roků titulový půst. Hráli jsme čtyřikrát finále a dvakrát jsme skončili ve čtvrtfinále. Dobré je, že se na špičce držíme s pomocí vlastních odchovanců. Věřím, že letos do Kladna titul vrátíme.

V čem hlavně se liší současnost od sezony, kdy jste do áčka přišel?
To se těžko porovnává. V týmu tehdy působilo množství zkušených starších hráčů, kteří za sebou měli velké mezinárodní úspěchy. V současnosti je v týmu převaha mladších hráčů. Junioři se na rozdíl od mých juniorských let do áčka dostávají lehčeji. Musejí ale nasbírat zkušenosti. To je možná hlavní důvod, proč se nám nedaří v play off, jak bychom si představovali.

Umíte jako kapitán v kabině zařvat?
Když je to potřeba, tak umím (usmívá se).

Loni jste začal pracovat u kladenských Rytířů. Jaká je v klubu vaše konkrétní role?
Starám se o běžný život zahraničních hráčů. Obracejí se na mne, pokud mají nějaký problém. Působím i jako překladatel. Při zápasech se starám o veškeré pořadatelské náležitosti a vůči veřejnosti organizuji prodej vstupenek.

Věříte v play off?
Věřím, protože vidím, v jaké náladě a formě tým hraje!

Váš druhý pracovní jazyk je angličtina a ruský obránce, který v lednu Rytíře posílil, anglickým jazykem nevládne. Dokázali jste najít společnou řeč?
On toho moc nepotřebuje. Bydlí ve Sporthotelu Sletiště a je velice spokojený. Kdyby však nějaký problém nastal, použiji asi nějaký překladač nebo zavolám kamarádovi Jardovi Keimarovi, ten rusky umí podle mého dokonale (směje se).

Kdysi jste za Kladno hrával hokej v mládežnických kategoriích. Není vám líto, že nejste s rytíři na ledě?
Občas ano (usmívá se). Vždyť například s Martinem Keharem nebo Patrikem Machačem jsem sedával v jedné kabině. Osud chtěl, abych se věnoval vzdělání a v aktivním sportu hokejbalu.

Co pro vás hokejbal znamená?
Kamarády na celý život!

Jan Murárik

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí