Roman Šroba: Jágr je pro kladenský hokej ikona

Tváří týdne je podnikatel, šéf Sportovní komise a člen finančního výboru města Kladna, bývalý hokejista Kladna a pražské Slavie. Jmenuje se Roman Šroba (54).

Co říkáte rozpočtu města na sport pro letošní rok?
Navýšil se rozpočet do SAMKu, který spravuje sportoviště v majetku města Kladna.To znamená, že je více peněz do rekonstrukcí a údržby sportovišť. Zároveň se navýšili dotace pro sportovní kluby přímo z rozpočtu a pro Sportovní komisi. Město Kladno dá do sportu letos dost peněz dle možnosti jeho rozpočtu. Druhá věc je, jak se s nimi někdy nakládá...

Jak se podle vás s nimi letos naloží?
Až na jedno pochybení, a to v Hokeji Kladno, se s nimi nakládá podle mého názoru dobře. S dotací do společnosti Hokej Kladno s.r.o. to nebylo finančně správně. Společnost nesměla dle podepsané smlouvy obchodovat s Jágr teamem, to je jedna věc, a druhá, za kolik se věci z Jágr teamu nakupovaly... Vyšlo to dráž, než kdybychom je kupovali kdekoliv v maloobchodu, který prodává hokejovou výstroj a výzbroj. Možná to většinovému majiteli klubu Jaromíru Jágrovi takhle připadalo normální, ale jsou to dotační peníze, peníze všech obyvatelů Kladna, a ty podléhají jinému režimu, to znamená využít různých výběrových řízení atd. Tak jak to dělá město Kladno při zakázkách, ale i velké soukromé firmy. Proč se to tak nedělalo už od začátku založení společnosti Hokej Kladno s.r.o., to je otázka na lidi, kteří na tohle měli dohlížet a kontrolovat. Nicméně jsem rád, že obě strany, jak město, tak Hokej Kladno, k sobě v poslední době našly cestu a snaží se tyto problémy společně řešit ku prospěchu kladenského hokeje. První krok je jmenování jednatele za město Pavla Patery.

K hokeji máte blízko. V kterých klubech jste hrál nejdéle?
V Kladně jsem hrával za mládež PZ Kladno a za dospělé osm sezon v pražské Slavii. V té době (1980 - 1989) tam hrávalo vždy pět až šest kladenských odchovanců. Namátkou Jirka Filip, Stanislav Frolík, Zdeněk Hrabě ml., Jirka Petrus, Karel Libert, Martin Kuthan a i současný primátor Milan Volf, dále trenéři Bohouš Prošek a Jaroslav Volf. V té době byla vždy na Slavii výrazná kladenská stopa...

Jaké byly zápasy proti Kladnu?
Vždy jsme je chtěli porazit a museli jsme nekladenské spoluhráče hecovat, aby makali ještě víc (směje se). Porazit jsme je mohli, ale ne pravidelně porážet....

Domlouvali jste někdy s Kladnem výsledek?
Nikdy! Vždycky se hrálo naplno. Jenom jednou nepřímo, když Kladno postupovalo a bojovalo o první místo s Olomoucí, tak jsme doma na Slavii porazili Olomouc a Kladno se dostalo na první místo. To se nám povedlo.

Proč jste nehrál za kladenské áčko?
Byl jsem obránce, který svým výkonem do základní sestavy nepatřil. V době, kdy jsem se vrátil z vojny, skončilo Kladno v lize druhé a mělo velmi kvalitní kádr. Dostal jsem od Slavie dobrou nabídku a strávil tam krásných osm sezon. 

Slavia se z 02 Arény přestěhovala zpátky na stadion do Edenu, na kterém jste hrával. V čem je tam její síla, že ani Rytíři, kteří suveréně prošli základní částí WSM ligy, na Slavii nevyhrávají?
Slavia je tam, kam patří, v Edenu. Když na zápas přijdou dva až tři tisíce diváků, vytvoří výbornou domácí kulisu. To samozřejmě pomáhá a je to hodně velká překážka pro každý tým v play off!

Jak hodnotíte sezonu Rytířů?
Postup do extraligy je běh na dlouhou trať. Samozřejmě je lehčí udržet extraligu, než se do ní vrátit, ale už se stalo. Rytíři v téhle sezoně byli svými výkony mnohem sympatičtější, než to bylo loni. V zápasech, které jsem viděl, z nich čišelo zdravé sebevědomí a agresivita, která vždy zdobila kladenský hokej. Zde udělali trenéři Lidický a Čermák kus dobré práce. Problém je ale na manažerských postech, kde neměl Jaromír Jágr dosud šťastnou ruku. Od majitele klubu by měl vzejít jasný impuls, jestli chce opravdu postoupit, nebo ne. A měl by se více zapojit do chodu nebo najít opravdu fundovanou osobu, která dá kladenskému hokeji jasnou vizi a řád. Jaromír Jágr je pro kladenský hokej ikona, tak toho jenom správným směrem využít.

Vy se i pohybujete kolem kladenského fotbalu. Co se v něm podle vás musí udělat, aby šel konečné opět nahoru?
Prvním krokem je převod stadionu pod město. Majitel pan Drahota by se měl s městem dohodnout na rozumných podmínkách převodu. Tím se zefektivní dotace do kladenského fotbalu a peníze půjdou jen na sportovní činnost klubu a na zkvalitnění podmínek pro mládež, ale i A mužstvo. A může se pomýšlet na případný postup.

Klub ale nemůže už roky sehnat silnější sponzory. Máte návod, jak na to?
To je otázka pro všechny kladenské sporty. Firmy v Kladně by se měly sjednotit v jednotnou vizí, které sporty vzhledem k tradici a úspěšnosti sponzorovat. Chybí mi v tomto směru jakákoliv součinnost. Kluby, které chtějí být sponzorovány, by měly vytvořit důstojné prostředí na svých stadiónech a halách pro společné schůzky se sponzory a osobnostmi města, což momentálně chybí. Přeji si, aby tohle začalo v Kladně fungovat. V ostatních městech, kde tohle funguje, se sportovním klubům daří. Věřím, že se to jednou u nás v Kladně povede, že se zmodernizují sportoviště na patřičnou úroveň, kde budou mít kvalitní zázemí sportovci a diváci.

Vraťme se k tomu, co je v minulých dnech zajímalo asi nejvíc — k rozpočtu a množství peněz, které z něj do jednotlivých klubů a sportů potečou. Zaznamenal jste nějaké nářky, že na někoho vyšlo málo?
Ne, jsou výhrady jenom směrem ke sportovištím, která přestávají stačit svou kapacitou. Je málo místa a hodně sportujících. 

Příští Tváří týdne je majitelka psího útulku Bouchalka, Evženie Sychrovská. Pošlete jí otázku? 
Nechám ji na vás (usmívá se) a děkuji za rozhovor.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí