David Homer: Novému řediteli přeji pevné nervy

Dvakrát vykonával post náměstka ředitele kladenské nemocnice, dvakrát byl odvolán. V obou případech za tím bylo politické pozadí. Podruhé odevzdal klíče od své kanceláře a od března je opět řadovým lékařem na ortopedii. Tváří týdne je David Homer (45).

Po volbách do krajského úřadu, jakožto zřizovateli Oblastní nemocnice Kladno, převzalo dohled nad nemocnicí vedení složené většinou z členů ODS, kteří jsou spjati s Kladnem, a z které jste před posledními komunálními volbami vystoupil. To vypsalo výběrové řízení na post ředitele za odvolaného Vladimíra Lemona. S novým ředitelem ovšem kraj jmenoval nečekaně také nového náměstka a vy jste k poslednímu únoru skončil. Bylo to podle vás politické rozhodnutí?
Otázka by měla směřovat na toho, kdo o tom rozhodoval. Částečně jsem jistou politicky motivovanou konsekvenci očekával, na druhou stranu jsem se domníval, že eventuální personální změny provede nový ředitel, že si sám k sobě vybere tým. Rozhodnutí nových statutárních orgánů nemocnice tuto změnu urychlilo a vzalo na svá bedra.

Nabízí se teorie na téma vašeho odchodu z ODS. Kdybyste ve straně zůstal, mohl jste dnes třeba možná povýšit na ředitele…
O tuto funkci bych nestál, cítím se stále hlavně lékařem a s ředitelským postem je toto neslučitelné. Navíc tuto pozici považuji za sebevražednou (směje se).

Poslednímu řediteli vedení kraje vyčetlo špatné hospodaření, nedávno dokonce krajský úřad zveřejnil zprávu, která může někomu po přečtení navodit dojem, že kladenská nemocnice nemá na provoz, na výplaty, chybí jí v několika odděleních personál, div není celá na zavření. Je její současnost skutečně tak hororová?
Detalnější informace o ekonomické situaci nemocnice mám od r. 2005 (první nástup do funkce zástupce ředitele + člena představenstva společnosti, pozn. red.). Nemocnice od vzniku akciové společnosti (léto 2005) je stále ve ztrátových číslech. Ke zlepšení, zmírnění ztráty, hospodářského výsledku pomáhají hlavně provozní dotace nebo kapitálová navýšení ze strany zřizovatele Středočeského krajského úřadu, které se v jednotlivých letech trochu liší. Pokud jde o současnou finanční kondici, ta rozhodně není dobrá, ale neřekl bych, že je dramatičtěji horší, než byla třeba před pěti nebo deseti roky. To je její dlouhodobý problém. Působím v nemocnici dvacet let a nevím o tom, že by někdy byla zisková ( kromě roku 2007, kdy byl do hospodářského výsledku započten prodej dříve vložených dvou zdravotnických zařízení - nemocnice Beroun a GaRC Kladno). Je to důsledek špatného nastavení zdravotní péče v Česku. Na druhou stranu se nikdy nestalo, že by zaměstnanci nedostali v  řádném termínu výplaty a nebyly by odváděny povinné odvody státu.

Proč je tedy kolem ekonomické kondice nemocnice nyní až takový humbuk?
To je politika…

Jsou peníze na výplaty, je dostatek personálu?
Pokud vím, tak na výplaty za únor nemocnice má. Další jsou odvislé mimo jini i od dotací, které by měly přijít z krajského úřadu. Zatím nepřišly, a tak za měsíc může být situace v nemocnici napjatější. Co se personálního stavu týče, tak v mnoha zdravotnických zařízeních je situace daleko horší. Jsou místa, kde se skutečně zařízení zavírají, i místa, kde téměř nejsou čeští lékaři. Z tohoto hlediska je kladenská nemocnice relativně slušně saturována. V současné době potřebujeme hlavně lékaře na onkologii a plicním oddělení, potřebná by byla i lékařská pozice na patologii, na ostatních oddělení je situace poměrně stabilní. Větší nedostatek co do počtu je na pozicích zdravotních sester.  Problém je, že některé odbornosti na českém trhu práce v současné době chybí.

Když bude, a podle posledních náznaků je, politická vůle na kraji, co se dá v nemocnici co nejdříve zlepšit?
Kraj může rozhodnout o dokončení rekonstrukce nemocnice a zajistit provozní dotace k částečnému vyrovnání cash-flow. Nepřímo může vynaložit úsilí a politický tlak na změnu financování zdravotní péče v ČR, tedy hlavně na ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny.

Dočkáme se někdy ziskové kladenské nemocnice?
Kladenská nemocnice může fungovat v černých číslech, pokud by se podařilo zvýšit výnosy o cca 10%. Musí se ale především změnit právě ty nerovné podmínky proplácení zdravotní péče. Ty se pro různá zařízení až diametrálně liší. Bez těchto změn a při zachování současného systému  se do zisku kladenská nemocnice nikdy nedostane.

Takže veřejné nařčení z kraje, že vedení nemocnice špatně hospodařilo, bylo nemístné?
Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde…

Co byste vzkázal novému řediteli Petru Poloučkovi, který je příští Tváří týdne?
Doporučuji mu hlavně pevné nervy (usmívá se).

A jakou otázku mu pošlete?
Jestli se mu nestýská po medicíně - chirurgii, na kterou v současné době nemá dostatek času?

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí