Trenér Patera: Jágr proti Kadani? Místo v sestavě má...

Třetí sezonu tradiční rubriky Tvář týdne zahajujeme hokejovou legendou a talentovaným trenérem Pavlem Paterou, který ve středu oslavil 46. narozeniny. Zítra s kolegou Miloslavem Hořavou společně poprvé povedou ze střídačky Rytíře vstříc návratu hokejového Kladna do extraligy. 

Je trenéřina vaše životní cesta?
V současné době si užívám tréninkovou školu Miloše Hořavy, takže i díky tomu mě trenéřina hodně baví. Bavila mě i předtím, ale nyní vidím a vnímám, co je světový koučink. Ale jestli je trénování moje životní cesta, to nedokážu říct. Stát se může mnoho věcí, které ji v mém pracovním i sportovním životě odsunou na vedlejší kolej. 

Pociťujete velký rozdíl mezi začátkem loňské sezony, kdy jste u áčka začínal, a současností, kdy jste z pozice hlavního trenéra přešel do role asistenta?
Necítím se tolik svázaný. Ubylo mi trochu zodpovědnosti a v Milošovi mi přibyl vzor, vedle kterého s velkým respektem do trenérského řemesla pronikám. 

Co jste si z minulé sezony vzal jako trenér?
Tou sezonou jsem v porovnání s tím, co vidím u Miloše, svým způsobem vlastně jen projel (usmívá se). Kdyby k nám Miloš nepřišel, tak bych si něco z té sezony vzít musel. Pozoroval jsem, jak to dělají ostatní trenéři, něco jsem pochytil v trenérské škole, kde studuji na nejvyšší trenérskou licenci. Od jara pro mě začala skutečná trenérská praxe. Nechci to zveličovat, ale já se nyní každý den vedle trenéra Hořavy učím, každý trénink vstřebávám užitečné zkušenosti. 

Kam už jste ve škole pokročil?
Dodělal jsem druhý ročník  a mám před sebou závěrečné zkoušky. Ty musím zvládnout do tří let. 

V praxi vás s Rytíři čeká vyhlášená perspektiva několika sezon, v nichž byste měli vybudovat postupové mužstvo. Je horizont, ve kterém se Rytíři probojují do extraligy, vzdálenější než tři roky, nebo spíše bližší?
Stále platí, že využijeme každou příležitost okamžitě postoupit. Reálně by se mně zamlouval model, kterým se do extraligy například dostaly Olomouc a Jihlava. Jednu sezonu už na postup měly, ale zůstaly v baráži a další rok už postupovaly. Chceme vybudovat mužstvo ostřílené a zkušené z těžkých bojů.

Očekáváte v těchto dnech příchod nějaké posily?
Teď nikoho dalšího nepřivedeme.

Co budete s Miloslavem Hořavou dělat, když vás zítra zaskočí Jaromír Jágr s chutí si proti Kadani zahrát?
Myslím si, že se to nestane, ale kdo ví... Mě v Kladně za těch sedmnáct let, co tu působím, asi už nic nepřekvapí (směje se). Tohle jsem s Jaromírem Jágrem kdysi zažil a místo v sestavě pro něj máme. 

Kývl byste na lukrativnější nabídku dělat trenéra na některé z prestižních hokejových adres?
Jako hráč jsem vždycky měl prioritu Kladno a mám ji také jako jeho trenér. Odcházel jsem z Kladna jen když to bylo nezbytně nutné.

Jan Murárik

pateraproplava

Pro Pavla Pateru je Miloslav Hořava vzor pojetí moderních tréninků


Počasí Kladno

Předpověď počasí