Jan Novák: Jsem u všeho, co se na první ploše hraje

Na kladenské lavici časoměřičů vysedává dvacet pět let. Předtím hokej pískal. V současné době v první lize měří čas utkání, při zápasech kladenské mládeže obsluhuje i elektronický zápis. Tváří týdne je Jan Novák (70). 

V čem spočívá práce časoměřiče?
Je to o důkladné přípravě. Na stadionu jsem tak hodinu a půl před zápasem. Zapnu kostku nad ledem a vyzkouším, jestli správně funguje světelný prstenec pod ní. Já ho obsluhuji. Všechny údaje, které na něm vidíte, tam dávám já od stolu časoměřičů. 

Je to velký stres?
Je to velká zodpovědnost (usmívá se). Nesmím nic zkazit. Stres to je. Jsme jen lidi a chyby se nevyhnou v tomhle oboru ani mně. Někdy se stane, že nechám běžet čas, když je přerušená hra. Stává se to, když je na tribunách hodně lidí a řvou, pískají. To kolikrát neslyšíte, že rozhodčí přerušil hru. Musíte dávat velký pozor. 

Dá se touhle činností vydělat na živobytí?
To je spíš slušný koníček k důchodu, nebo při práci.

Máte čas sledovat hokej?
Právě kvůli tomu, že sleduji rozhodčí, z hokeje nic nemám. Už se mi dlouho nestalo, že bych udělal chybu. Pětadvacet let ze samotné hry moc nemám. Když chci něco ze zápasu Kladna vidět, tak si to musím dodatečně doma pustit. 

O kladenském stadionu se právem říká, že je zimní. Mrznete stejně jako diváci na tribunách?
My tam máme topení (směje se). 

Jaké to je sedět vedle vyloučeného hráče, s kterým cloumají emoce?
Ten zajímá trestoměřiče, to já nejsem (směje se). Ale často i přes ty dveře, které nás oddělují od trestné lavice, slyšíme nadávky. Parádní byla, ještě v extralize, hádka našeho Bělohlava se známým bouřlivákem Dudou. Duda mně od té doby vypadl z oka, nemám ho rád. 

Proč jste se dal na práci časoměřiče?
Kluk, co to dělal roky přede mnou, tak odešel. Tenkrát se mě zeptali, jestli bych to dělal, tak jsem to vzal. Přes sezonu jsem tu prakticky denně. Na první ploše jsem u každého zápasu, co se na ní hraje.  Naposledy jsem jako divák viděl zápas Kladna z tribuny právě v tom devadesátém druhém roce… 

Jan Murárik

jannovakkostka

Moderní kostku ovládá přes počítač


Počasí Kladno

Předpověď počasí