Tvář týdne. Chilsko – český pár vyveze Kladno do světa

Vybrali si Kladno, aby v městském divadle natočili mezinárodní film s názvem Hra. V těchto dnech vznikají poslední záběry a ještě letos bude promítán na festivalech. Kladno se tak i díky nim dostane do světa. Tváří týdne jsou chilský režisér Alejandro Fernández Almendras (46) a jeho česká manželka Zdena Kavanová (37). 

Proč jste si vybrali k natáčení kladenské divadlo a vůbec Česko?
Zdena: Alejandro se mnou do Česka jezdí za mojí rodinou, a když dostal peníze na tenhle černobílý film o divadelním režisérovi, rozhodl se zasadit jej do české kultury. Děj filmu se odehrává v maloměstě, tak jsme hledali vhodnou lokalitu mimo Prahu. 
Alejandro: Byli jsme i v několika pražských divadlech, ale kladenské divadlo se nám líbilo nejvíc, vyhovovalo nejlépe našim představám. Při jednání s městem jsme ocenili kladenskou vstřícnost (usmívá se). Jenom byt hlavního hrdiny jsme našli v české metropoli. Kladenské divadlo mě uchvátilo na první pohled. Moje očekávání naplnili i jeho herci, kteří vedle hlavní postavy v podání Jiřího Mádla také ve filmu hrají. 

V Kladně jste točili několik týdnů, kde jste bydleli?
Zdena: Našli jsme si podnájem v Kladně. Shodou okolností v Kladně žije moje sestra, takže jsme se v městě i díky ní cítili příjemně. Praha je krásná, ale Kladno nás také zaujalo. Na tak malé město v něm je neuvěřitelné kulturní i sportovní vyžití. V létě v něm musí být krásně. Rádi se přes léto někdy do Kladna vrátíme.  
Alejandro: Kladno má zvláštní kouzlo. Ovšem jsem zvyklý na veliká města, větší prostory, takže z tohoto důvodu bych nedokázal žít v Kladně. 

Jak jste se poznali?
Zdena: Před sedmi roky jsme se viděli poprvé v Los Angeles, kde jsem u jedné společnosti psala filmová PR. Trvalo to nějakou dobu, než jsme se dali dohromady. Myslím, že to bylo poté, co jsme mu dělali propagaci jeho filmu, který byl nominován na Oscara. Bránila jsem se vztahu na dálku. Ale Alejandro byl vytrvalý, dobýval mne a asi po roce jsme se spolu dohodli, že je na čase s tím něco udělat (směje se). Přestěhovala jsem se s ním do Chile, kde se nám loni narodilo dítě. 
Alejandro: Moje žena je pro mě důležitá. Nejen jako životní partnerka, ale díky ní dělám tenhle film. Díky ní ho točím v Česku. 

Kdy uvidíme Hru v českých kinech?
Zdena: Účast na karlovarském festivalu nemám zatím potvrzenou. Po festivalové pouti půjde snímek do distribuce. Odhaduji, že by ho v tuzemsku mohli promítat letos na podzim, nebo příští rok na jaře. 

Jan Murárik

alejaaleja

Alejandro ve volném čase pracoval v kladenských kavárnách

alejareziser

Režisér s kladenskou komparzistkou Míšou Šedivou

alejazdena

Zdena si oblíbila Divadelní kavárnu

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí