Jaroslav Huml: Pozůstalost po výbuchu neprodám, pořád chci stavět!

Po katastrofě v kladenské ulici 5. května způsobené zřejmě výbuchem unikajícího plynu v sousedním domě se musel i s rodinou ze sousedství vystěhovat známý opravář šicích strojů. V říjnu roku 2016 tak přišel z hodiny na hodinu o rodinný dům i dílnu. V současné době se chystá otevřít novou dílnu s prodejnou. Tváří týdne je Jaroslav Huml (58). 

Dům vám tehdy na doporučení statika srovnali se zemí. Od té doby je na jeho místě pouze deska přes sklepení. Když jsme spolu mluvili naposledy, dohadoval jste se s pojišťovnou nad výší odškodnění. Jak to dopadlo?
Zůstalo to prakticky na stejné částce. Dostali jsme jenom milion devět set tisíc korun, z toho jsem čtyři sta tisíc uhradil za likvidaci nemovitosti. Ať jsme se dovolávali i přes právníky vyšší částky, tak všechno nakonec bylo marné. Z toho, co nám zbylo, pro rodinu důstojné bydlení nezajistím. Ohnu hřbet a budu makat ještě víc. 

Opravnu šicích strojů jste si přesunul do Kročehlav. Co jste si k téhle práci přibral?
V Kročehlavech jsem dvakrát týdně, v pondělí a ve čtvrtek, jinak jezdím po republice a například opravuji průmyslové stroje. Dělám to, co už se mi kvůli fyzické námaze dělat v mém věku nechtělo. Ale zůstaly mně zdravé ruce, tak je přeci nenechám založené v klíně.

Prodáte parcelu, na které váš dům stál?
Jednou dohromady potřebné peníze dám a na tom samém místě, kde stával desítky let náš dům, postavím nový. Pozemek, jako sousedé, u kterých to bouchlo, neprodám. Letos plánuju otevřít větší provozovnu v Rozdělově, kde máme dům po tetě, který ovšem nejdříve musíme zrekonstruovat. 

Jan Murárik

1bumjaroslav

Jaroslav Huml před svým domem v okamžiku, kdy obdržel zákaz v něm dál pobývat...

1bumpozemek

Pozemek po zbourání domu čeká na svůj další osud


Počasí Kladno

Předpověď počasí