Bářiny "Liškoviny". Jaro nejaro

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

liska

Jaro nejaro

„Letos je ta zima teda extrémně dlouhá,“ slyšela jsem ještě nedávno na každém druhém rohu a mlčky pokaždé souhlasila. Ostatně, ještě o Velikonočním pondělí jsem vyndávala z přihrádky v autě škrabku a odstraňovala tenkou námrazu na čelním skle. 

Pak to ale přišlo. Šok. Neskutečný teplotní šok a jaro ve vzduchu. Hned v úterý odpoledne jsem proto vzala psa, slabý svetřík a vydala se do přírody. Kolem hlavy mi zpívalo všechno možné, tráva přestala během noci vypadat jako po finále Wimbledonu a na obloze bych hledala jediný mrak jen pomocí mikroskopu. Po chvíli jsem sundala i svetr, posadila se na vyhřátou lavičku a marně se snažila přijít na to, co všechno se stalo během jediné, teď dokonce o hodinu kratší, noci. A když mi začalo být během pár minut horko i v tričku, musela jsem konstatovat, že se jednak už dále svlékávat nemůžu a nebudu a hlavně to, že jsme letos jaro jaksi přeskočili.

Mám pro to ostatně jeden osobní metr jménem kožená bunda. Tu v zimě totiž nosit nemůžu, jelikož bych zmrzla a v létě se zase dost pravděpodobně uškvařila zaživa. Ideální doba na její nošení je tudíž jaro (podzim vynecháme, protože ten jakožto roční období akceptuji jen z důvodu vlastních narozenin). Zkraje jara si pod ní soukám dvě vrstvičky, na jeho konci jednu a dost. Ale letos? Letos ji obléknu ráno a odpoledne odnáším v ruce jako naprostou zbytečnost. 

Ted ale vážně. To se příroda opravdu zbláznila? Opravdu myslí vážně to, že se z nuly přehoupneme rovnou na dvacet stupňů? Já si rozhodně nechci stěžovat, nikdy bych nemohla na teplo nadávat a osobně mi naprosto vyhovuje fakt, že jsem všechno zimní zazimovala a přezula na letní nejen auto, ale i sebe.

Přesto je mi však trochu líto jara jako takového. Té chladné ranní rosy, deště a duhy, promočených tenisek, vyhlížení léta a hlavně těch všech uklizených kožených bund. 

Ale nebojte, určitě jsem to právě teď zakřikla a hned příští týden bude pršet. Omlouvám se předem :-)

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí