Pro některé je koníček jejich práce, jiní si vedle ní ještě koníčka pěstují. David Růžička (28), hokejista kladenských Rytířů, věnuje část volného času skládačkám.

V poslední době jste doma obklopen koly. Ať v celku, nebo rozdělanými na jednotlivé díly. Na co jste se to dal?
Chytlo mě renovování starých kol. Vyplňuju si tím volný čas.

Jak jste se k renovaci dostal?
Před zhruba dvěma roky jsem sháněl městské kolo, abych se mohl pohybovat po Kladně a nemusel přitom jezdit autem, a kamarád, který dělá do kol, si zrovna v té době pořídil skládačku esku. Viděl jsem, že je hodně praktická, tak jsem si ji pořídil taky. Byla za pár korun a v té době by mi bylo jedno, kdyby i ji třeba někdo ukradl. Dneska už by mě to hodně mrzelo. Postupně jsem se naučil kolu rozumět. Aspoň mám něco do budoucna, až skončím s hokejem (směje se).

Co z renovace jste se naučil jako první?
Jak vůbec kolo rozmontovat a nic přitom neztratit. V současnosti potřebuju občas poradit s brzdou a přehazovačkou. Když mě někdo požádá, dám mu dohromady i starého favorita. Jsem schopný provést nástřik, dát na kolo dobové samolepky, sehnat veškeré originální díly. Klukům z hokeje se to líbilo, někteří jezdí na skládačce taky. Naposled si skládačku ode mne nechal udělat spoluhráč Tůma. Akorát Pekr si ji už přivezl z Olomouce. 

Jaká barva byla zatím nejžádanější?
Černý rám a červené doplňky. Hned za touhle kombinací je kladenská klasika modrá s bílou. Moje přítelkyně má červeno-zlatou kombinaci. 

Za kolik korun se dá stará skládačka pořídit?
To je samozřejmě různé. Od sto padesáti korun do zhruba dvou tisíc. Ovšem z té za sto padesát korun se dá použít třeba jenom rám… Nejstarší, co mi prošla rukama, byla asi z roku 1972. V současnosti poptávka převažuje nad nabídkou.

Mohl byste se renovací kol živit?
Nevím, jak v budoucnu, ale teď mi k tomu chybí pořádné prostory, živnosťák a reklama (směje se).

Jan Murárik

ruzickadilna

Dílnu si David zřídil na svém balkonu

ruzickaruza

Růža se věnuje i jiným značkám