To je můj koníček. Hokejista Růžička vám zrenovuje starý velocipéd

Pro některé je koníček jejich práce, jiní si vedle ní ještě koníčka pěstují. David Růžička (28), hokejista kladenských Rytířů, věnuje část volného času skládačkám.

V poslední době jste doma obklopen koly. Ať v celku, nebo rozdělanými na jednotlivé díly. Na co jste se to dal?
Chytlo mě renovování starých kol. Vyplňuju si tím volný čas.

Jak jste se k renovaci dostal?
Před zhruba dvěma roky jsem sháněl městské kolo, abych se mohl pohybovat po Kladně a nemusel přitom jezdit autem, a kamarád, který dělá do kol, si zrovna v té době pořídil skládačku esku. Viděl jsem, že je hodně praktická, tak jsem si ji pořídil taky. Byla za pár korun a v té době by mi bylo jedno, kdyby i ji třeba někdo ukradl. Dneska už by mě to hodně mrzelo. Postupně jsem se naučil kolu rozumět. Aspoň mám něco do budoucna, až skončím s hokejem (směje se).

Co z renovace jste se naučil jako první?
Jak vůbec kolo rozmontovat a nic přitom neztratit. V současnosti potřebuju občas poradit s brzdou a přehazovačkou. Když mě někdo požádá, dám mu dohromady i starého favorita. Jsem schopný provést nástřik, dát na kolo dobové samolepky, sehnat veškeré originální díly. Klukům z hokeje se to líbilo, někteří jezdí na skládačce taky. Naposled si skládačku ode mne nechal udělat spoluhráč Tůma. Akorát Pekr si ji už přivezl z Olomouce. 

Jaká barva byla zatím nejžádanější?
Černý rám a červené doplňky. Hned za touhle kombinací je kladenská klasika modrá s bílou. Moje přítelkyně má červeno-zlatou kombinaci. 

Za kolik korun se dá stará skládačka pořídit?
To je samozřejmě různé. Od sto padesáti korun do zhruba dvou tisíc. Ovšem z té za sto padesát korun se dá použít třeba jenom rám… Nejstarší, co mi prošla rukama, byla asi z roku 1972. V současnosti poptávka převažuje nad nabídkou.

Mohl byste se renovací kol živit?
Nevím, jak v budoucnu, ale teď mi k tomu chybí pořádné prostory, živnosťák a reklama (směje se).

Jan Murárik

ruzickadilna

Dílnu si David zřídil na svém balkonu

ruzickaruza

Růža se věnuje i jiným značkám

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí