Babišovy pokladny. Hostinec U Maršnerů je na prodej, ale majitel do EET investuje

Elektronická evidence tržeb, neboli „Babišovy registrační pokladny“. První vlna povinných registrací tržeb pohltí od prosince restaurační zařízení. V Kladně některé hostince i kvůli tomu končí, jiné s EET žádný problém nemají. Namátkou jsme několik z nich obešli.

Pavel Pirner točí pivo v jednom z nejstarších kladenských hostinců U Maršnerů už desetiletí. Hospoda mu patří. Několik let se ji snaží prodat. Ovšem nezavírá, naopak registrační pokladnu si pořizuje.

Hostinec lidově zvaný „U Kulatý báby“ prodáváte několik let. Jakou má pro vás cenu?
S tou jsem šel dolů. Loni jsem si představoval za celý dům pět milionů, teď chci už jen tři miliony tři sta tisíc. 

Chodí zájemci?
Za poslední dobu tu byli dva. Ani nepřišli přes realitku, ale sami. Nic z toho nebylo. Takže pokračuju s hospodou dál. V současné době vyřizuju všechno kolem registrační pokladny.

Kšefty se hýbou?
Hospodu dělám se svou manželkou a držíme se jen tak tak nad hladinou. Točím pivo zhruba pro šest lidí. Další je cukrovkář, ten pije jen vodu. Každému budu vystavovat zvlášť účtenku. Musel jsem dát pryč automat. Každý den jsem z něj odváděl osmdesát korun, ať jsem měl otevřeno, nebo zavřeno, ať na něm někdo hrál, nebo nehrál. A tý elektriky co spotřeboval. Teď dám sedm tisíc za pokladnu a šest stovek měsíčně za provoz. 

Automaty, údajná hrozba Kladna, už netáhnou?
Nikdo nehrál… Pro mě neměl význam.

Na pokladnu vyděláte?
Už takhle provoz hospody doplácím z důchodu. Kdyby zakázali kouření v hospodách, tak to jenom uvítám. V cigaretách mám uložené peníze. Z cigaret za pět tisíc vydělám padesát korun. Ale za neúměrně dlouhou dobu. Přitom je v hospodě kvůli lidem mít musím. Pokladna jako takový problém není, když máte tržbu, když je kšeft a lidi chodí. 

Kdybyste hospodu zavřel, máte klid…
To jo, ale my v tom baráku nebydlíme a zavřený barák strašně rychle zpustne a ztratí ještě víc hodnotu. Za tři miliony na ruku z něj odejdu okamžitě. 

Jan Murárik

pavelpirner

Pavel Pirner prodává hospodu U Maršnerů


Počasí Kladno

Předpověď počasí