David Javorek: Na postup určitě máme

Tři poslední zápasy, tři góly. To je střelecká vizitka hrotového útočníka Davida Javorka (28). Tahle slušná bilance ovšem patří celoživotnímu obránci. Teprve v kladenském SK totiž přišli na to, že v něm dříme divizní kanonýr par excellence. 

Když před třemi týdny trenéři rozhodli, že pomůžete týmu na hrotu útoku, protestoval jste?
Nebyl důvod (směj se). V žáčcích jsem v útoku s fotbalem začínal a pak mě předělali na stopera. Uvidíme, jak to bude dál, zatím to trenérům vychází.

Do útoku jste šel, protože se nedostávalo jak útočníků, tak gólů. Čím to, kromě vaší šikovnosti, že se najednou Kladnu daří střílet nadprůměrný počet branek?
Více se tlačíme do gólu a začaly nám do vápna chodit dobré centry, což nám předtím scházelo.

Říkal jste si z pozice stopera, že byste na místě útočníků řešil situace jinak?
Někdy ano (směje se). Možná jsem na to měl správný pohled, když se mi teď tak daří.

Kdyby se vám v každém kole podařilo vsítit branku, určitě se ozvou kluby z třetí ligy. Vy máte zaměstnání. Vyměnil byste ho za smlouvu ve vyšší soutěži?
To by nešlo. Mám dobrou práci a nemohl bych si dovolit dávat fotbalu to, co je ve vyšší soutěži potřeba. Už teď stíhám tréninky s problémy. Uvažoval bych o změně jedině v rámci první ligy, ale to není reálné (usmívá se). Tyhle myšlenky jsem po svém odchodu z profesionálního fotbalu zavrhl.

V pátek hraje SK na hřišti Českého Brodu, odkud jste kdysi do Kladna přestoupil. Je to pro vás speciální utkání?
Není. Tam jsem byl chvilku. Přesto si myslím, že tam můžeme vyhrát. Speciální zápas by pro mě byl proti ostravskému Baníku. Tam jsem byl dlouho…

Jaký je tým SK? Má na postup do třetí ligy?
Na postup určitě máme. Škoda, že jsme nezvládli zápas v České Lípě. Reálně nás v téhle sezoně nikdo vyloženě nepřehrál.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí