Osobnosti školních lavic: Dominik Hanke je talentovaný fotograf

Nemusejí čekat, až budou naplno hozeni do světa dospělých. I když chodí na základku či v Kladně studují, projevili se už nyní jako výrazné osobnosti. A my vám je postupně představíme. Nyní studenta třetího ročníku Dominika Hankeho (18), držitele mnoha fotografických cen.

Kterých ocenění si nejvíc vážíte?
V celosvětové soutěži Sony World Photography Awards jsem se v minulém ročníku umístil s fotografií letadla s lidmi v kategorii „Youth“ v TOP 50 fotografiích v kategorii portrét a letos jsem se dostal do TOP 10 fotografií v mezinárodní americké soutěži leteckého magazínu Air and Space v kategorii Lidé a letadla. Konečné vyhlášení pořadí se uskuteční na přelomu června a července. Za školu jsem soutěžil s fotografiemi v jednom českém fotografickém měsíčníku a získal jsem druhé místo. V Kladně jsem získal první místo v soutěži vyhlašované Sladečkovým vlastivědným muzeem. 

Na co se specializujete?
Hlavně na leteckou fotografii. Ale mám rád i krajinu. Nedávno jsem se vrátil z pobytu na Novém Zélandu, kde jsme s kamarádem procestovali velký kus země. Naše zážitky a fotografie jsme pak promítali spolužákům. A z krajinářských fotografií chystám výstavu.

Jste vnukem slavného kladenského fotografa Jiřího Hankeho. Bylo pro vás snadné začít s fotografováním?
Snadné to svým způsobem bylo, protože se mi děda věnoval, ale stejně záleží na tom, jaké máte pro fotografování vrozené vidění. 

Rodiče nefotili?
V té době, kdy jsem já začínal, tak ne. Táta s focením začal nedávno, ve čtyřiceti letech. Pročítal si fotografické časopisy a to, co se z nich dozvěděl, přenesl do praxe. Koupil si kompaktní přístroj, začal se souborem garáží, pak fotil třeba cirkus a taky se zúčastnil nějakých soutěží. Mezi nimi i prestižní Czech Press Photo, kde skončil na druhém místě. A teď si poletí do Tokia pro cenu v soutěži Sony World Photography Awards, kde se umístil mezi nejlepšími deseti. Vypadá to, že talent pro fotografii máme v genech (směje se). 

Jakou máte představu o své nejbližší budoucnosti?
Vím, že stát se profesionálním fotografem není vůbec nic snadného a jistého. Mým snem je stát se řídícím letového provozu či pilotem. 

Jan Murárik

hankeletadlo

Letadla mu učarovala

hankezeland

Dominik rád fotí na svých toulkách světem


Počasí Kladno

Předpověď počasí